3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kürtçe isimli parkların açılışı yapıldı

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde belediye tarafından yapılan ve isimleri Kürtçe olduğu gerekçesiyle Valilik ve Kaymakamlık tarafından kabul edilmeyen parkların açılışı yapıldı. Açılışta konuşan DTP Milletvekili Gültan Kışanak , Kürtçe test yayınına başlayan TRT'nin yasadışı yayın yaptığını ileri sürdü. 

Kayapınar Belediyesi tarafından isimleri Kürtçe olduğu için Valilik ve Kaymakamlık tarafından kabul edilmeyen 12 parkın açılışı yapıldı. Açılışa, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, DTP Parti Meclisi üyesi Fethi Gümüş, DTP Diyarbakır İl Başkan yardımcısı Ali Şimşek, sivil toplum örgütleri, sendikaların temsilcileri ile binlerce kişi katıldı. Açılış sırasında parklara
verilen Kürtçe ismin kabul edilmediğini belirten bir tabelanın yer alması dikkat çekerken, parkın ad bölümü boş bırakılarak gösterildi. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, isimlerin yasaklanmasının trajikomik bir olay olduğunu savunarak, "Yöre kültürünü ve yöre halkını kendi dilinde Kürtçe olan isimler verdik. Meclis kararı ile buraya Şilan ismi verildi, ancak buraya iki defa Meclis kararı ile verdiğimiz ismi Valilik ve Kaymakamlık tarafından red edildi, yargı süreci devam ediyor. Biz de yargı süreci bitinceye kadar böylesi bir tabelayı koymayı uygun gördük. Çünkü isim reddedilmiştir ve isim
reddedildiği için de şu anda isimsiz olarak görünmektedir. Özellikle hükümet bir yandan TRT'de test yayınına başlarken bir yandan da halkın iradesi ile seçmiş olduğu Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi'nin almış olduğu Kürtçe bırakmış olduğu isimler reddedilmesi gerçekten demokrasiyle insan hakları ile bağdaşacak bir davranış değil, tamamen trajikomik bir durum ve Türkiye çelişkiler ülkesidir. Bu çelişkiler burda da kendisini somut olarak göstermektedir. Ben bunun taktirini kamu oyuna sunuyorum'' dedi.

TRT YASA DIŞI YAYIN YAPIYOR 

Açılışa katılan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ise TRT'nin yasalara aykırı ve kaçak yayın yaptığını öne sürerek, "Hükümetin demokratikleşme konusunda bir samimiyeti varsa bu hukuki tıkanıklığı aşması lazım. Bu ülkede biliyorsunuz bazı harfler yasaktır, o harfler nedeni ile ceza alan insanlar var. Bu harfler nedeniyle çocuklarına istedikleri ismi koyamayan insanlar var. Bu ülkede hala Kürtçe kelimesi hiçbir yasal ve hukuki metinde geçmiyor. Bu nedenle bu parkın da ismi Kürtçe konulduğu için Kaymakamlık tarafından reddedilmiş. Bu yasadışılığı aşmadan devlet TRT'den Kürtçe yayın yapmaya kalkışıyor. Şu anda TRT yasa dışı yayın yapıyor. Birincisi Türk harflerine aykırı yayın yapıyor, bu bir hukuksuzluk, anti demokratik uygulamadır. TRT'nin bu yayınının anti demokratik uygulamaların ortadan kalkması içinde vesile olmasını istiyoruz. Ayrıca TRT şu an RTÜK yönetmeliğine de aykırı yayın yapıyor. Mevcut RTÜK yönetmeliklerinde yerel dil ve lehçelerde günde sadece 45 dakika, haftada 4 saati geçmeyecek şekilde ve alt yazılı yayın yapılabilir. Şu anda TRT bunu ihlal ederek yayın yapıyor. Devlet bile bu hukuksuzluğun içinde sıkışmışsa ortada bir samimiyet varsa acilen bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılması Kürtçe'nin hukuki haklarının teslim edilmesi ve yasalarda gerekli değişikliklerin yapılması lazım" ifadelerini kullandı. 

Sahneden halka seslenen Kışanak, "Aslında bu yayın 2009'un sonlarında başlayacaktı ama ne zaman ki Tayyip Erdoğan geldi bu ülkede halkımızın inkarını yüzüne karşı söyleme cesareti gösterdi ve halktan gereken cevabı aldıysa AK Parti'nin etekleri tutuştu. Bir an önce hukuki alt yapısını da hazırlamadan TRT'nin yayınını başlattılar. Şu anda TRT yasa dışı yayın yapıyor. Tayyip Erdoğan'ın devirdiği çamlar adına, Kürt halkını kandırmak adına yeni bir yasal yönetmelik ve düzenlemeye bile gidilmeden alel acele TRT'yi yayına soktular, neden çünkü 2 ay sonra seçim var" diye konuştu. 

Kışanak'ın konuşmasının ardından Şilan ve Mehmet Atlı sahne alarak Kürtçe şarkılarını seslendirirken, kabul edilmeyen Kürtçe park isimlerinin ise ''Roşda, Roşna, Baybun, Gülistan ve Şilan'' olduğu öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2008 Pazar 17:51:10
Güncelleme :28 Aralık 2008 Pazar 17:58:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?