7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kürtçe müzikale büyük ilgi

Dicle Fırat Kültür Merkezi oyuncuları tarafından sahneye konan Kürt aşk destanı “Devreşê Evdî” müzikali, ilk kez seyirci ile buluştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen prömiyere, Diyarbakır halkı yoğun ilgi gösterirken, müzikalin sahnelendiği salonda ayakta bile yer kalmadı. Diyarbakır’ın belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin izlediği oyun, Diyarbakır’dan sonra 29 Kasım’da düzenlenecek 11. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde izleyici ile buluşacak. Oyun daha sonra Bingöl ve İstanbul’da sahne alacak.

Gıyasettin Şehir’in yönettiği, müziklerini ise Sedran Can’ın yaptığı oyun, 20 kişilik genç bir ekip tarafından sahneleniyor. Pandomin, modern dans, halk dansları ve tiyatronun harmanlandığı “Dewreşê Evdî”, 2 ayı jimnastik olmak üzere 7 aylık bir çalışma sonunda ortaya çıkarılmış. Müzikal, oyunda anlatılan her trajik olaydan sonra dengbej Seyidhan Boyakçı’nın okuduğu ağıtlarla renkleniyor.

Kürt, Arap, Türkmen ve Yezidilerin ilişkilerinin anlatıldığı aşk destanı “Dewreşê Evdî”nin konusu ise özetle şöyle:

Viranşehir yöresinde yaşayan zengin Kürt beyinin dillere destan güzel kızı Edule’ye, çevresinde horlanan Yezidi genç Dewreşe Evdi aşık olur. Bir gün Edule ile Dewreş’in gizli buluşmasını bir çoban görür ve durumu Kürt beyine ihbar eder. Bunun üzerine Kürt beyi Dewreşe Evdi’yi ailesiyle birlikte Irak bölgesine bulunan Şengal dağlarına sürgün eder. Ama bu arada devletle ve diğer aşiretlerle ilişkisi olan Kürt beyine, Arap ve Türkmen boyları savaş kararı alır. Zengin Kürt beyi de savaşçı bulmakta zorlanır. Arap ve Türkmen boylarıyla savaşmak için altın fincanda kızının yapacağı acı kahveyi içen genci savaşta başkomutan olarak tayin edeceğini ilan eder. Komutanın savaşı kazanması durumunda kızıyla evlendireceğini söyler. Bey kızının altın fincanda yaptığı acı kahveyi aşiretinden hiçbir genç içmez. Bunun üzerine Bey, Yezidi genç Dewreş’i çağırır. Dewreş kızının kendisine verilmeyeceğini bildiği halde, gelir ve sevdiği kız Edule’nin elinden acı kahveyi içer. Ve 11 savaşçının komutanı olarak 1700 kişilik Arap ve Türkmen ordusuyla trajik bir savaşa girer. Savaşçılarını tek tek kaybeden Dewreş, sonunda ağır yaralı olarak Arap Beyi Efer’e esir düşer. Ağır yaralı olduğu için zaten öleceğini bilen Dewreş, aynı zamanda kan kardeşi olan Efer’den saçlarını taranmasını isteyerek, savaşçıların arasına koyulma dileğinde bulunur. Efer, esir aldığı Dewreş’in isteğini yerine getirir ve gider. Kürt beyinin güzel kızı Edule savaş meydanına gelir. Sevdiği Dewreş’in başını dizine koyarak saçlarını okşar. Dewreş ölümcül yarasına iki gün dayanabilir ve ölür.
Hürriyet İnternet
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2006 Pazartesi 18:32:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?