7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kürtçe sözleşmeye sendikadan uyarı

Toplu İş Sendikası (TİS) Daire Başkanı İsmail Özhamarat ve Genel İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Seren imzasıyla, 19 Ekim'de Kayapınar Belediyesi ve Genel İş Sendikası tarafından yapılan sözleşmeye konulan 'Kürtçe eğitim' maddesinin çıkarılması amacıyla Belediye Başkanı Zülküf Karatekin'e yazı gönderildi. Sendikanın olumsuz görüş bildirmesine karşın Sözleşmenin imzalanmasının 'yetki tecavüzü' olarak değerlendirildiği yazıda, ilgili maddenin sözleşmeden çıkarılması istendi. 

TİS Daire Başkanı İsmail Özhamarat ve Genel İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Seren tarafından Kayapınar Belediye Zülküf Karatekin'e 'Toplu İş Sözleşmesi' hakkında başlıklı bir yazı gönderildi. Özhamarat ve Seren imzasıyla gönderilen ve sendikanın olumsuz görüş bildirmesine karşın sözleşmenin imzalanmasının 'yetki tecavüzü' olarak değerlendirildiği yazıda şöyle denildi: 

"Ortak hayat deneyimleri, sendika ana tüzüğümüzün ilkeleri ve bunların ışığında 14 yıldır kesintisiz yürüttüğümüz zengin sendika pratiğimizin ortaya çıkardığı ölçütleri bir yana, adı geçen şubemizce 'sendikamızın görüşü' ve dolaysıyla onayı alınmak üzere genel merkezimize ulaştırılan toplu iş sözleşmesi metninin anılan maddesi konusunda kesin ve net şekilde 'olumsuz' görüş bildirmesine karşın metnin sözleşmede yer alması tipik bir 'yetki tecavüzü' olup, sendikamızın iradesini yansıtmamaktadır. Bu nedenle ilgili madde 'ek madde-4' metinden çıkarılması, aksi halde sendikamızın iradesi hilafına ve yetkisiz olarak imzalanmış bulunan toplu iş sözleşmesinin tarafımızı bağlamayacağı hususunun başkanlığa bildirilmesi uygun görülmüştür." 

Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Sabahattin Dinç, geçici 4 maddenin sendika ve belediye arasında varılan mutabakat sonucu konulduğunu belirtilerek, "İşçilerimizden gelen bu yönlü talep, sözleşmenin geçici 4. maddesinde yer almıştır. Yerel dillerin öğrenilmesi konusunda hükümet tarafından yapılan bir yasal düzenleme var. Bu madde bu yasal düzenleme kapsamında konulmuştur. Hükümetin bir dilin öğrenilmesi için yasa çıkarmasına rağmen, sendikanın böyle bir tutum içerisine girmesini anlamış değiliz. Sözleşmenin iptal edilmesi durumunda çalışanlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz" dedi. 

İlgili maddede "Sendika tarafından sağlık, iş hukuku ve iş güvenlik konularında en az birer kez olmak üzere eğitim verilecektir. Ayrıca belediye hizmetlerinin götürülmesinde ve anlatılmasında halkla iletişimi daha iyi sağlamak amacıyla, halkın yerelde kullandığı dillerde sendika ve belediye tarafından eşgüdümlü olarak kurslar düzenlenecektir" ifadeleri yer alıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2006 Cumartesi 15:51:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?