3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Lice sempozyumu sona erdi

Şarkiyat Araştırmaları Derneği'nin öncülüğünde, Diyarbakır'ın Lice İlçe Belediyesi ve Kaymakamlığı'nın katkıları ile düzenlenen ve 2 gün süren 'Dünden bugüne Lice' adlı sempozyum sona erdi. Sempozyumda toplam 47 konuya vurgu yapılırken, ilçede ivedilikle bir yüksek okulun açılması gerektiği belirtildi.

Şarkiyat Araştırmalar Derneği'nin öncülüğünde, Lice Belediyesi ve Kaymakamlığı'nın katkıları ile düzenlenen ve 2 gün süren 'Dünden bugüne Lice' adlı sempozyum sona erdi. Ayşe Toprak Konferans Salonu'nda süren sempozyumun ilk oturumunda Doç Dr. Abdulkerim Ünal divan başkanlığını yaparken, ikinci oturumunda ise Prof. Dr. İbrahim Coşkun divan başkanlığı yaptı. Lice Kaymakam Ömer Kalaylı'nın ve Belediye Başkanı Şeyhmus Bayhan'nın hazır bulunduğu sempozyumun her iki oturumunda da 'Geçmişten Günümüze Liceli Alimler' başlığı altında Lice'nin alim, yazar ve aydınlarının hayatı anlatılırken, bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm Liceli büyüklerin sisteme hep muhalif olarak yaşadıkları vurgulandı. İki gün süren ve toplam 6 oturum olarak yapılan sempozyumda 47 konu tartışılırken, divan başkanlığı yapan Prof. Dr. Hulusi Kılıç, Prof. Dr. Recep Işık, Doç. Dr. Abdulkerim Ünalan ve Doç. Dr. Mehmet Yalar, sempozyumun genel değerlendirmesini yaptılar. Değerlendirmede, "Siyaseti bilime karıştırmayalım. Siyasette sadece tek doğru olmaz. Bu sempozyumda Lice'nin sorunları hemen ortaya çıkmaz. Gördük ki vurgu yapılmayan birçok konu kaldı. Bunlar da ancak 2 ve 3'cü sempozyumlarda açıklığa kavuşur. İlim ve Bilim konusunda yıllardır yani cumhuriyet tarihinden bu yana belki de ilk kez bu kadar bilim adamı Lice ilçemizde bir araya gelmiştir. Burada yaşayanlar tarih boyunca devlete entegre olmamışlardır. Aynı zamanda ilçenin büyükleri resmi görevlerde yer almamışlardır. Sempozyumda birçok aydın, yazar ve düşünce adamının Lice'den çıktığı tespit edilmiştir. Bunların hayatı araştırılıp, yazılmalı. Devlet 33 yıldır ilçenin konut sorununu çözememiştir. Bunun için girişimlerde bulunulmalı. Bu sempozyumda bardağın dolu tarafından bakıldı. Oysa boş tarafından kimse bahsetmedi. Bir dahaki sefere boş taraflar da dile getirilmeli. Yer altı ve yer üstü zenginlik kaynaklarından bahsedilmedi. Bilim ve ilim merkezi olan Lice'nin eski haline dönüştürülerek Eğitim merkezi için cazibe haline gelmesini sağlamak amacı ile girişimler başlamalı" denildi.

Genel değerlendirmeden sonra onur konuğu olarak belirlenen Lice Belediye Başkanı Şeyhmus Bayhan ve Kaymakam Ömer Kalaylı da birer konuşma yaptılar. Belediye Başkanı Bayhan, Lice'de gezilmesi ve görülmesi gereken bir çok tarihi ve turistik yerin olduğunu söyledi. Tarihi kalıntılar açısından da Lice'nin bakir alan olduğunu vurgulayan Bayhan, "İlçemizde ki tarihi yerler henüz keşfedilmemiş. Aynı zamanda tanıtımı olmadığı için bilinmiyor. Oysa dünya harikası olan tarihi ve turistik alanlarımız vardır.

Bunların açığa çıkması için çalışmalar yapılmalı. Aynı zamanda kalıntıların net olarak açığa çıkması için de arkeologlar, acilen gelip ilçemizde kazı çalışmalarına başlamalıdırlar" dedi.

Bayhan'ın konuşmasının ardından sözü alan Doç. Dr. Refik Korkusuz, iki gün süren sempozyumun sonuç bildirgesini okudu. Sempozyumun ülkenin çeşitli üniversitelerinden gelen onlarca akademisyenin katılımı ile gerçekleştiğini açıklayan Korkusuz, "Sempozyumda Lice, tarihi, coğrafyası, mimarisi, sosyokültürel yapısı ve özellikle yetiştirdiği ilim adamları ile ele alınmıştır. Sunulan bildirilerle Lice'nin tarihsel, kültürel ve turizm potansiyeli açısından son derece zengin bir konuma sahip olduğu ortaya çıkmıştır. İlçenin sahip olduğu bu zenginliklerin günümüze taşınması ve yeni nesillere aktarılması noktasında bu sempozyum önemli bir görev icra etmiştir. Lice, tarih medeniyetinin önemli bir buluşma noktası olmuştur. Sahip olduğu coğrafik yapısı ve doğal güzellikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. İlk çağlardan beridir yerleşim merkezi olan Lice'nin tarihi geçmişinin tam olarak ortaya konulabilmesi için arkeolojik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Mevcut kültürel varlıkları ve tarihi eserlerin korunması ve sonraki nesillere aktarılması için restorasyon çalışmalarının yapılması zorunluluk arz etmektedir. Geçmişte çok sayıda ilim ve bilim adamı yetiştirmiş olan Lice'nin kimliğine tekrar dönmesi ve istihdamın sağlanması için ivedilikle bir meslek yüksek okulunun kurulması gerekmektedir" şeklinde konuştu .

Sempozyuma katılan heyet üyeleri öğleden sonra Eshab-ı Keyf, Çeper hanı, Bırkleyn Mağarası ve Ankebir gibi tarihi ve turistik yerlere bir gezi düzenledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 16:03:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?