7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Lice'de ipek böcekçiliği

1980'li yıllara kadar Diyarbakır'ın Lice ilçesinin önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böcekçiliği, yıllar sonra yeniden ilçede yaşayan vatandaşların umudu oldu.

Ekonomik kriz nedeniyle artan işsizlik sorununun sona ermesi için devletin de ilçede ipek böceği yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalar yapmasını isteyen çiftçiler, kapsamlı destek beklediklerini bildirdiler.
Geçmişte Lice'nin önemli geçim kaynaklarından biri olan ve ilçede yaklaşık 30 yıldır yapılmayan ipek böceği yetiştiriciliği ticareti, küresel ekonomik krizin meydana getirdiği işsizlik sorunu nedeniyle, ilçedeki işsizlere de yeni iş umudu oldu. İlçede uzun yıllardan sonra işsizlik sorununu gidermek için ipekböceği yetiştiriciliğine güç veren Şeyhmus Avcı adlı vatandaş örnek olabilecek bir davranışta bulunarak Lice'de ilk kez 12 arkadaşıyla beraber ipek böceği yetiştiriciliği yapmaya başladı ve yeni bir iş sahası geliştirdi.

Şeyhmus Avcı, daha önceleri inşaat işçiliğinde çalıştığını fakat son yıllarda inşat sektöründeki krizden ve iş bulamamadan dolayı farklı iş arayışlarına girdiğini belirtti. Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Pasur köyünde ipek böceği yetiştiriciliğinin yapıldığını öğrendiğini belirten Avcı, "Birkaç arkadaş ile birlikte Kulp İlçe Tarım Müdürlüğü'nden ipek böcekçiliği projesi kapsamında koza yumurtaları aldık ve konunun uzmanından kısa bir eğitim alıp uzman denetiminde Lice'de ipek
böcekçiliği yetiştiriciliğine başladık.

İpek böceği üretimi 4 aşamalı bir uyku sürecinden sonra 40 günlük bir zaman içerisinde pazara çıkarılacak. Her gün sabah 06.00 - akşam 22.00 saatleri arasında kozaları dut yapraklarıyla besliyoruz. Daha sonraki yıllarda tekrar ipek böceği yetiştiriciliği yapmak için ise Çin'den özel olarak getirilen 250 tane dut ağacı fidanı diktik. İyi bir ürün alabilmek için beslenme süresince zirai ilaçların kullanılmaması ve yetiştirilen mekanda sigaranın dahi içilmemesi gerekiyor. İşsizlik yoktur, işsizliğe yenik düşmek vardır, anlayışıyla önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı bir şekilde ve kooperatifleşerek Lice'de ipek böceği yetiştiriciliğini geliştireceğiz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 18:48:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?