8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Lice'de kazı çalışmaları tamamlandı

1997 yılından beri kendilerinden haber alınamayan 75 yaşındaki Sadık Ulumaskan ve oğlu Seyithan Ulumaskan'ın gömülü olduğu iddia edilen Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Dibek köyünde yapılan kazı çalışmaları tamamlandı.

Çalışmalarında iki adet kafatası, insan dişleri, yanmış elbise parçaları ve takma diş bulundu.
Bulunan parçaların babasına ve kardeşine ait olduğunu iddia eden İsmail Ulumaskan babasının ve kardeşinin bulunması için 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'a para ve otomobil tahsis ettiğini ileri sürerken, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ise, bulunan kafa tası ve kemiklerin büyük olasılıkla Ulumaskan ailesinin bireylerine ait olduğunu söyledi.

12 yıldır kendilerinden haber alınamayan Sadık Ulumaskan ve oğlu Seyithan Ulumaskan'ın cesetlerinin bulunduğu öne sürülen Dibek köyünde yaklaşık 5 saat süren kazı çalışmaları tamamlandı. Sabah saatlerinde kazının yapıldığı alana gelen Lice Cumhuriyet Başsavcısı Haydar Tekin, gazetecileri alanın dışına çıkararak görüntü alınmasına izin vermedi. Kazı çalışmalarının ardından iki adet erkek kafatası, insan dişleri, yanmış elbise ve diş protezi bulundu. Bulunan kafatası ve kemikler incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Kazı çalışmaları sona erdikten sonra gazetecilere bir açıklama yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, 1997 yılında Diyarbakır'a gelen Sadık Ulumaskan ve oğlu Seyithan Ulumaskan'dan bir daha haber alınamadığını anlattı. Baba ve oğlunun, itirafçı sanık Aziz Ulumaskan tarafından sürekli tehdit edildiğini kaydeden Erbey, ''Kaybolan baba ve oğluna ait araç Siverek ilçesi yakınların plakası ve ruhsatı alınmış bir şekilde bulunmuştu.

Kayıp yakınlarının Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı başta olmak üzere Diyarbakır ve Şanlıurfa Valilikleri ile diğer ilgili kurumlara yaptıkları başvurulardan hiçbir sonuç alınmamıştır. Konuyla ilgili bölgede geniş bir araştırma başlattık. Ailenin verdiği bilgiler doğrultusunda bu kişilerin kaybolmasından kısa bir süre sonra şu anda kazı yaptığımız yerin yaklaşık 200 metre aşağısına panzerden iki ceset atılmış. Köylüler tarafından karakola yapılan başvurulara rağmen burada 25 gün kalan cesetler köylüler tarafından gömülmüştür.

Kazıdan önce Sadık Ulumaskan'ın oğlu İsmail Ulumaskan, babasının dişlerinin takma olduğunu yetkililere söyledi. Kazı yapıldı. Muhtemelen cesetlerin bir kısmı yanmıştı. Emareler bunu gösteriyordu. Kazıda iki ceset bulundu. Üzerlerinde elbiseleri vardı. Doktorun tespitine göre, biri yaşlı diğeri genç iki kişiye aitti bu cesetler. Yaşlı olanın dişleri protezdi. Bütün emareler bu cesetlerin Sadık ve oğlu Seyithan'a ait olduğunu gösteriyor. Aile, bu kişileri gözaltına alanlar hakkında suç duyurusunda bulunmasına rağmen, 10 yıldan sonra takipsizlikle sonuçlanmış'' dedi.

Baba ve kardeşini kaybeden İsmail Ulumaskan, kazı çalışmaları yapılırken, o dönemde askeri yetkililere babasının ve kardeşinin bulunması için para verdiğini öne sürerek, "Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'a da babamı ve kardeşimi bulması için para ve Ankara'ya gitmesi için bir araba tahsis ettim. Bulunan kafatasları ve dişler tamamen babama ait" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 17:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?