3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Lise mezunlarına özgüven araştırması

Diyarbakır'da farklı liselerden mezun olan öğrenciler üzerinde yapılan 'Öz Kavram' araştırmasında gençlerin büyük bölümünün öz güvenlerinden yoksun olduğu tespit edilirken, kız öğrencilerin erkeklere oranla kendilerine daha çok güvendikleri ortaya çıktı.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Satıcı, "Öz Kavram algılamasında, mezun olan öğrencilerin yüzde 65.8'inin öz kavram algılamasının düşük olduğunu, kalan yüzde 34.2'sinin ise öz kavram algılamasının ortalama değerlerde olduğunu tespit ettik" dedi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyo-İstatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Satıcı ve Psikoloji Danışmanı Ramazan Işık tarafından 2007 yılı Mart ve Nisan aylarında Diyarbakır'daki 4 liseden mezun olan toplam 135 öğrenci üzerinde yapılan ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Ünlü bilim adamı Piers Harris'in 1994 yılında İngilizce yayınlanan 'Çocuklarda Öz Kavram Ölçeği' el kitabından Türkçe'ye çevrilerek hazırlanan 80 soru Diyarbakır Anadolu Lisesi'nden 20, Diyarbakır Fatih Lisesi'nden 30, Diyarbakır Cumhuriyet Lisesi'nden 45 ve Diyarbakır Telekom Anadolu Teknik Lisesi'nden mezun 40 kişi olmak üzere toplam 135 erkek ve kız üzerinde uygulandı. Her biriyle birebir görüşülerek hazırlanan ankette mezun olan öğrencilerin yüzde 65.8'inin 'Öz Kavram algılaması' düşük, kalan yüzde 34.2'sinin ise Öz Kavram algılaması ortalama değerlerde bulundu. Farklı liselerden mezun öğrenciler arasında öz kavram algılaması farklı bulunmazken cinsiyetler arasında büyük farklıklar tespit edildi. Öz kavram algılaması 50 puanı aşan erkekler yüzde 25'te kalırken kızlarda ise bu oran yüzde 46.9 oldu. Lise türlerine göre, cinsiyet gruplarının aldıkları 'Yüzdelik Sıralaması Puanları'nın etkileşimi meslek liselerinden mezun kızların lehine önemli bulundu. Liselerde öz kavram algılaması genel olarak düşük bulunurken, öz kavram algılaması cinsiyete göre kızların lehine yüksek görüldü. Anadolu liseleri ve genel liselerde kız ve erkeklerin sonuçları benzer görüldü. Meslek liselerinde ise öz kavram algılaması kızların lehine yüksek gözlendi.

KIZLAR KENDİLERİNE DAHA ÇOK GÜVENİYOR

Liselerde mezun olan gençlerin öz güvenlerinden yoksun olduğunu ifade eden Dicle Üniversitesi Biyo İstitastik Ana Bilm Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Satıcı, ''Bu araştırmada amacımız, Diyarbakır ilinde okumuş olan lise mezunu öğrencilerin de farklı değişkenlere göre öz-kavram algılama seviyesini belirlemektir. Bunlar lise öğrencilerinin öz-kavram algılama seviyesi, cinsiyet, ailedeki kardeş sayısı değişkenleridir, Çalışmada Diyarbakır'daki gençlerde öz-kavramı algılamasını farklı değişkenlere göre değişimini inceledik. Ailedeki kardeş sayısı 3 veya daha az olanlarda öz-kavram algılamasının 3'ten fazla olanlara göre daha yüksek olacağı beklentisi de gerçekleşmemiş olup bu konuda yapılmış benzer araştırmalarla uyumludur. Kardeşler arasında kaçıncı sıra olduğunun öz-kavramına etkisi açısından manidar bir farklılık oluşmamış 'Empatik eğilim düzeyiyle' ilgili bir araştırmada benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Cinsiyete göre öz-kavram algılamasında kız çocuklar lehine farklılıklar görülmüştür ki bu sonuç daha önce yapılmış benzer araştırmaları destekler nitelikte değildir. Normal koşullar altında bireylerde öz-kavramı algılamasının olumlu düzeyde olması beklenir. Öz-kavramı Diyarbakır'daki lise mezunu öğrencilerde yüzde 34.2' inde ortalama değerlerde bulunurken, kalan öğrencilerde düşük bulundu. Bu fark aynı ölçekle yapılan daha önceki literatür araştırmalarını desteklememektedir" dedi.

GENÇLERİN PROFESYONEL PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyo İstitastik Ana Bilm Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Satıcı, "Aile ortamı çocuğa kendi benliğini tanımlama olanağını vermiyorsa, o zaman ailenin istediği yönde bağımlı bir kişi olarak gelişir, psikolojik ve sosyal olgunlaşması dumura uğrar. Diyarbakır ilinin demografik verilerine baktığımızda, bölgenin sosyo-ekonomik durumunun nispeten daha kır kökenli ve geleneksel-bölge kültürünü yansıtan aile yapısının yaygın olmasının yanı sıra son on yıllardaki anormal iç göç olgusu gerçekliği ve Türkçe dışında anadili Kürtçe olan nüfusun çoğunlukta olduğu görülmektedir. Sosyoloji ve sosyal psikoloji yöntemleriyle yapılan araştırmalar, göç olayının davranış kalıpları çatışmasına neden olduğunu ortaya koymaktadır. Diyarbakır'daki lise mezunu öğrencilerin yüzde 65.8 sinin profesyonel bir psikolojik yardıma ve desteğe gereksinimi vardır" şekilnde konuştu.

Diyarbakır'daki liselerde yaptıkları çalışmayı 'Piers-Harris'in Çocuklarda Öz-Kavramı Ölçeği'ne uygun olarak yaptıklarını ifade eden Prof.Dr. Ömer Satıcı, "Öz-kavram algılamasında öğrencilerin yüzde 65.8' inin kendine güveni olmadığı gözlenirken, kalan yüzde 34.2'sinin öz-kavram algılaması yüksek bulundu. Cinsiyetlere göre, öz-kavram algılaması önemli farklar içermektedir. Erkeklerde öz-kavram algılaması puanı 'TP 50 yi aşanların' oranı yüzde 25.0 iken, kızlarda bu oran yüzde 46.9 dur. Bu durumda kızlarda öz-kavram algılaması 'TP 50 yi aşanlar' daha yüksek bulunmaktadır. Yine araştırmada, Kardeş sayılarının 3'ten az veya 4 ve daha fazla olmasının öz-kavram algılamasında bir etkisi yoktur. Kardeş sayısı 3'ten az olanların yüzde 84.6'si öz-kavram algılaması düşük iken, dört ve daha fazla kardeşli olanlarda bu oran yüzde 68,3 olarak kalmaktadır. Farklı gibi görünen bu yüzdeler, aslında farklı değildir. Diyarbakır'daki gençlerde görülen öz güven eksikliği iyi irdelenip araştırma konuları yapılmalı aksi takdirde bu gençler ilerde birçok sorun ile karşı karşıya kalacaktır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 18:19:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?