7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

'Mahkemede de Kürtçe konuşacağım’

Diyarbakır'da Sur Belediyesi'nin 3.5 yıl önce başlattığı "Her Eve Bir Hikaye (Sere Şeve Çirokek)" adlı projesi kapsamında evinde çocuklara Kürtçe ders veren 10 yaşındaki Medya Örmek hakkında soruşturma açıldı. Küçük kız, "Mahkemeye çağrılırsam yine Kürtçe konuşacağım" dedi.

Evini okula dönüştürerek 27 çocuğa Kürtçe ders veren Cumhuriyet İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Medya Örmek hakkında soruşturma açıldı. Hasırlı Mahallesi'ndeki evinde öğrencilere ders veren 10 yaşındaki Medya, oyuncakları ile oynamayı da ihmal etmiyor. En çok bebeklerle evcilik oynamayı seven Medya, "Bu benim hayat tarzlarımdan biri, çünkü ben daha çocuğum" dedi.

Evinde ders verdiği 27 çocukla her gün 2 saat ders karşılığında 2 saat de evcilik oynadığını anlatan Medya, açılan soruşturmaya rağmen yine de ders vermekten vazgeçmeyeceğini söyledi. 4 öğrenci ile derse başladığını ancak şimdi 27 öğrencisi olduğunu belirten Medya, "Bu beni çok mutlu ediyor. 4 öğrenci ile başladım ve sayıyı 27'lere çıkardım. Hakkımda soruşturma açıldı ancak mahkemeye beni çağırırlarsa yine de Kürtçe konuşacağım" diye konuştu.

Çok dilli belediyecilik nedeniyle Danıştay tarafından görevden alınan ve 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde tekrar göreve gelen Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise, kendi dilleri ile hizmet etmeye devam edeceklerini söyleyerek, "Aile içi dilimizi ve kültürümüzü geliştirmek için Medya evini okula dönüştürdü. Dilimize ve kültürümüze konulan yasakları çiğneyeceğiz. Hiçbir güç dilimizi konuşmamızı engelleyemez. Medya evini okula dönüştürdü ve bizde belediye olarak, birey olarak destek verdik. Çünkü mevcut sistemin istediği insan tipi boyun eğendi, tek dili tek kültürü öğrenen bir sistem istenmiştir. Bizde evlerimizi okula ve atölyeye dönüştürerek buna karşı çıktık. Bedeli ne olursa olsun kendi dilimizle hizmet etmeye devam edeceğiz. Soruşturmaya uğramış olmamız yolumuzdan bizi alıkoymuyor. Bu proje Sur Belediyesi'nin bir projesidir ve Medya sadece bu projenin uygulayıcısıdır. Biz Medya gibi birçok vatandaşımızın bu tür ders vererek dilimizi ve kültürümüzü geliştirmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, evinin bir odasını sınıfa çevirerek 10 kişiye Kürtçe ders verdiği ve bunlara karne verdiği gerekçesiyle Medya Örmek ve ailesi hakkında soruşturma başlattı.

 

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2009 Cumartesi 16:51:39
Güncelleme :29 Ağustos 2009 Cumartesi 16:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?