9
Mayıs
2024
Perşembe
DİYARBAKIR

Mardinkapı Mezarlığı'nda kazı

DİYARBAKIR'DA FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER İÇİN KİMSESİZ MEZARLAR AÇILDI

Diyarbakır'da faili meçhul cinayetler için kimsesiz olduğu belirlenen mezarlıklar açılmaya başlandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi yöneticileri tarafından Diyarbakır Savcılığı'na yapılan başvurunun ardından bugün merkez Sur ilçesi Balıkçılarbaşı semtinde bulunan Mardinkapı Mezarlığı'nda tespit çalışmalarına başlandı. Sabah saatlerinden itibaren yürütülen çalışmada 10 ayrı noktada kazı çalışmasının yapıldığı, kimsesizlere ait olan mezarlıkların ikisinde DNA tespiti için kemik örneklerine ulaşıldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurul Üyesi Av. Serdar Çelebi, kazı çalışmasının Fethi Yıldırım ve Hakkı Kaya'nın bulunması ile ilgili bir çalışma olduğunu söyledi.

Kazıya geçen yıl Hani yolunda başladıklarını belirten Çelebi, "Abdulkadir Aygan'ın beyanları vardı, 'Biz Fethi Yıldırım ve Hakkı Kaya'yı öldürdük, eski Hani yoluna şarampole attık' diye. O kazı yapıldı. Orada bulunmadı. Çünkü köylülerin bize anlatımı vardı. Yedi insana ait cenaze bulundu ve devlet yetkililerine haber verildi. Alıp götürüldü diye. Bizim elde ettiğimiz bilgilere göre o yedi kişi burada Mardinkapı Mezarlığı'nda gömüldü. Geçen sene bir kazı yapıldı. 4 kişiye ait kemikten örnekler alındı. Adli tıbbın sonucuna göre Fethi Yıldırım ve Hakkı Kaya'ya ait bir tespit yapılamadı. Şu anda kimliği belli olmayan 10 mezar tespitimiz var. Buralarda kazı çalışması başlattık. Şu ana kadar 5 mezardan örnek alındı. 2 ayrı noktada kazı işlemi devam ediyor. Seyithan ve Sadık Ulumazkan'a ait faili meçhul ve kayıp dosyası da elimizde bulunuyordu. Mezarlar açılmadan insanlar tarif ediyorlardı bizlere.

Dişlerinde protez olduğu ve yaşları söyleniyordu bizlere. Burada yapılan kazılarda elde eilen örneklerde Adli Tıp doktorunun anlatımına göre şu an çıkarılan iki insana ait cenazenin Seyithan ve Sadık Ulumazkan'a ait olma olasılığı yüksek. Birinin 20'lik dişi çıkmamış, diğerinde de protez diş olan bir cenaze var. Bunları tariflere uyuyor" dedi.

Sadık Ulumazkan'ın oğlu ve Seyithan'ın kardeşi İsmail Ulumazkan ise babası ve kardeşinin 4 Aralık 1997'de Diyarbakır'a geldikten sonra kaybolduklarını belirterek, "Şimdiye kadar arıyoruz bulamıyoruz. Lice'de kazı yaptık. Örneklerle karşılaştırdık onlar değildi. Burada bulunan iki kişinin onların olabileceği söylendi" şeklinde konuştu.

Kazı çalışmaları Mardinkapı Mezarlığı'nda devam ediyor.

DİYARBAKIR'DA FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER İÇİN KİMSESİZ MEZARLAR AÇILDI
DİYARBAKIR'DA FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER İÇİN KİMSESİZ MEZARLAR AÇILDI
DİYARBAKIR'DA FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER İÇİN KİMSESİZ MEZARLAR AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2011 Perşembe 15:41:05
Güncelleme :23 Haziran 2011 Perşembe 18:28:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?