7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Mazlum-Der'den katliam raporu

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şubesi, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde yaşanan katliamla ilgili hazırladıkları araştırma ve inceleme raporunu açıkladı.

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin hayatını kaybettiği katliamın ayrıntıları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Mazlum-Der Diyarbakır yöneticileri olayın zanlıları olarak tutuklanan kişilerle görüşerek araştırma ve inceleme raporu hazırladı.

Mazlum-Der şube binasında düzenlenen basın toplantısında araştırma ve inceleme raporunu kamuoyuna açıklayan Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Çoban, zanlıların olayı hiç bir şekilde üstlenmediklerini ifade ederek, "Tabi ki gözlemlerimiz arasında en dikkat çekici unsurlardan birisi soğukkanlı tavırlarıydı. Özellikle olay anında nerede olduklarına dahil hepsine tek tek soru sorduk. İlginçtir ki hepsi Ömer Çelebi'nin evinde olduklarını ifade ettiler. Sadece Abdulkadir Çelebi namazda olduğunu ve ailesi ile birlikte evde olduğunu ifade etti. Diğer şahıslar Ömer Çelebi'nin evinde olduğunu ifade etti. Sadece Mehmet Şirin Çelebi, keçileri getirdiğinde silah sesi duyup duymadığını sorduğumuzda silah sesi duymadığını söyledi. Bu çok dikkat çekiciydi. Gözaltına alındıklarında darp edilip edilmediklerini sorduk. 8 kişiden sadece Mehmet Şirin Çelebi ciddi şekilde darp edildiğini hem kolluktan hem de tüm aşamalarda köy içerisinde Ferhat Çelebi tarafından sen yaptın denilerek dövülerek darp edildiğini söyledi" diye konuştu.

Selahattin Çoban, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tüm Türkiye'nin neredeyse tüm dünya kamuoyunun kilitlendiği 47 canın vahşice katledildiği bu olayın iyi bir hadiseye ile bitirilmesini istiyoruz. Devlet otoriteleri 47 cana mal olan bu olayın arkasındaki failleri iyi okuyup koruculuk sisteminin kalkmasına vesile olurlar. Ciddi bir şekilde köyde bir cephanelik olduğu zaten bu raporumuzda var. Korucu köyü ve denetlenmiyor. İstenilen silahların köyde bulunduğu çeşitli beyanlarda bize ifade edildi. Bu köyde her akşam 6 kişi Şeyhan karakolunda nöbet tutmaya
gitmektedir. Dönüşümlü olarak. Bugünkü nöbette olan kişilerin de listesi bize verildi. Tabi ki duyar duymaz mevzilendiklerini söylediler. Zaten sonrasında komutan tarafından gelip mevziden toplandıklarını ifade ediyorlar. Sait Çelebi'nin ifadelerine göre teröristler köyü bastılar".

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 17:06:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?