7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Mehmed Uzun Kütüphanesi açılıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve yazar Mehmed Uzun'un adına taşıyan Kent Kütüphanesi'nin sadece Diyarbakırlılar'ın ihtiyaç duyduğu bir kütüphane olmanın ötesinde bilgi-belge merkezi olması hedefleniyor.

Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi, 19 Şubat 2009 günü saat 12.30'da kültür-sanat-edebiyat ve siyaset çevresinden birçok davetlinin katılacağı bir törenle açılacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Sümerpark Kampüsü içinde son derece modern bir şekilde yapılan Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi, binlerce kitabıyla okurlarını bekliyor.

Diyarbakır Sanat Merkezi, yazarlar Vedat Türkali ve Kaya Müştekhan'ın katkı sunduğu kütüphane 15 bin süreli ve süresiz yayından oluşuyor. Hedef ise 50 bin kitap. Zozan Uzun da eşi Mehmed Uzun'un kütüphanesini bağışladı. Klasik kütüphanecilik anlayışının yerine modern bilgi-belge merkezi olması hedeflenen Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi'nin ilk amacı, Diyarbakırlılar'ın bilgi ihtiyacının karşılanacağı bir hafıza mekanını işler kılmak. Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi sorumlusu Bilgi ve Belge Yönetimi Uzmanı Selman Aydoğdu, kendilerinin her iktidarın kendi görüşleri doğrultusunda yeniden biçimlendirdikleri halk kütüphaneciliği anlayışını yıkacaklarını, yerine modern bilgi sistemi ile donatılmış bir kent kütüphanesi anlayışını yerleştireceklerini söyledi.

Bu amaçla kütüphanede bulunan tüm belge ve bilgilerin dijital ortamda
görülmesini sağlayan bir otomasyon sistemi kurulacağını aktaran Aydoğdu, okurlara bu sayede zaman ve kolaylık sağlanacağını, oluşturulacak dijital arşiv sayesinde de Kent Kütüphanesi arşivinin dünyanın her yerinden görülebileceğini belirtti. Kütüphanenin yakın zamanda hayata geçireceği projeler hakkında da bilgi veren Aydoğdu, Kürt yazarların biyografilerinin yer alacağı e-kütüphanecilik ile birlikte sadece kütüphane olmanın çok ötesinde bir hizmet anlayışı geliştireceklerini ifade etti.

Aydoğdu bunu yazarların imza günleri ve okuma günlerinin yapılacağı aktivitelerin izleyeceğini de belirtti. Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi'nin en önemli özelliklerinden biri engellilerin ve çocukların da düşünülmüş olması. Engelliler kendileri için oluşturulan bölümde bilgi ve belgelere en kolay şekilde ulaşabilecek. Kent Kütüphanesi çocukları da unutmamış. Çocuklara dönük Kürtçe masal okuma günleri, sinema-belgesel film gösterimlerinin yapılacağı kütüphanede çocukların dünyasının zenginleştirilmesi hedefleniyor.

Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi'nin bir kütüphane olmanın çok ötesine geçecek bir diğer çalışması ise bünyesinde bir kitap toplama merkezi oluşturacak olması. Buna göre her türlü kitap bağışının yapılması için girişimlerde bulunulacak ve bölgenin kitap ihtiyacı bu bağışlarla karşılanacak. İstenen yerlerde kütüphane kurulması için destek olunacak. Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi, 19 Şubat 2009 günü saat 12.30'da kültür-sanat-edebiyat ve siyaset çevresinden birçok davetlinin katılacağı bir törenle açılacak

iha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 14:17:10
Güncelleme :18 Şubat 2009 Çarşamba 14:43:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?