7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Mehmet Uzun Kütüphanesi açıldı

Diyarbakır Belediyesi, bir dönem Türkiye'nin yasaklı yazarlar listesinde yer alan Mehmet Uzun anısına kütüphane açtı.

Sümerpark'ta düzenlenen açılış törenine DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Mehmet Uzun'un eşi Zozan Uzun, Kuzey Irak'ın Hevler ve Kerkük kütüphane müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Törenin başında söz alan yazar Mehmet Uzun'un eşi Zozan Uzun, Kürtçe bir konuşma yaptı. Mehmet Uzun'un mücadelesinin karşılığını aldığını söyleyen Zozan Uzun, "Çok heyecanlıyım. Bugün buraya geldiğimde Mehmet Uzun'u karşımda gördüm. Sanki yanımdaydı. Mehmet Uzun
belki fiziken aramızda olmayabilir ama Mehmet, ruhen hep bizimle olacak. Bu kütüphane de bunun göstergesidir" dedi.

Uzun'un ardından konuşan DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, "80 yıldır bu ülkede halen hiçbir resmi belgede ismi geçmeyen bir dilin romanını yazmış bir kahramanın yaşadığına tanık oluyoruz. Mehmet Uzun hala TRT 6'da, TRT ŞEŞ veya ŞAŞ'ta yapılan yayınların romanını yıllar önce yazmıştı. TRT 6'nın yasasında bile Kürt ismi geçmiyor. 'Türkçe dışında bir dille yayın' olarak geçiyor. Ama bu yasayı bu şekilde çıkaranlar bilmiyorlar mı ki bu halkın değerli edebiyatçıları, yıllar önce bu dilde romanlar yazdılar. İşte Mehmet Uzun, bu dilin dünya çapında birçok dile çevrilmiş romanını yazdı. Bugün burada Kürt diline çok büyük bir emeği geçen bir aydın, bir edebiyatçı anısına kütüphane açıyoruz. Ama bu dilin bir tek resmi belgede geçmediği bir gerçekliği, bir olguyu da yaşıyoruz. 20 milyon insanın konuştuğu ve dünyada 50 milyon civarındaki bir halkın ana dili olarak konuştuğu bir dil Türkiye'de de resmen kabul edilmiş olur. Biz buradan bu halkın siyasi temsilcileri olarak bir kez daha size söz veriyoruz; bu onurlu dilin özgürlüğü için her türlü demokratik mücadeleyi vereceğiz. Bir sonraki yıl Mehmet Uzun'u anmaya geldiğimizde ona içinde kendi anadilinin de kabul edildiği bir anayasa hediye getirmeyi umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Diyarbakır'da yine bir ilke imza attıklarını Diyarbakır'ın kadim bir kent olduğunu ve açılışını gerçekleştirdikleri bu kütüphaneden farklı kültürlere sahip herkesin yararlanabileceğini söyledi. Konuşmaların ardından Selahattin Demirtaş, Osman Baydemir ve Zozan Uzun tarafından kütüphanenin açılışı yapılarak kütüphanede incelemelerde bulunuldu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 18:49:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?