7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Mezranın adı Çelkaniya oldu

Diyarbakır İl Genel Meclisi, merkez Kayapınar ilçesine bağlı Kırkpınar mezrasına, burada yaşayanların isteği üzerine eski Kürtçe adı 'Çelkaniya'nın verilmesi kararı aldı.

Valiliğe gönderilen Kürtçe isim kararı, onaylanarak İçişleri Bakanlığı'na sunulurken, köylüler verilen karardan son derece memnun olduklarını söylediler.

Türkiye'nin gündeminde olan 'Kürt açılımı'nın tartışıldığı bu günlerde Diyarbakır İl Genel Meclisi, bir köye Kürtçe eski adının verilmesi yönünde karar aldı. Kayapınar ilçesi Güleçoba köyüne bağlı Kırkpınar mezrası sakinleri, mezralarının köy statüsüne kavuşturulması ve köylerine eski Kürtçe olan adı Çelkaniya adının verilmesi için İl Özel İdaresi Kurulu'na başvurdu. Kurul köylülerin talebini kabul ederek konuyu İl Genel Meclisi'ne gönderdi.

DTP ve AK Parti'ye mensup 66 üyeli İl Genel Meclisi, yaptığı toplantıda köylülerin talepleri doğrultusunda mezranın adının, eski Kürtçe adı olan Çelkaniya olarak değiştirilmesi ve köy statüsüne çıkarılması yönünde oybirliğiyle karar alıp, bunu Valiliğe sundu. Köydeki vatandaşlar, alınan karardan son derece memnun olduklarını ifade ettiler.

Kırkpınar köylüleri, eski Kürtçe Çelkaniya isimlerinin geri verilmesinden memnun olduklarını dile getirdi. Köylüler, "Bölgede yıllardır mezramızın adı Çelkaniya olarak biliniyor. Kırkpınar olarak kimse tanımıyordu. Biz de İl Genel Mevlisi'ne başvurduk, mezranın köy statüsüne kavuşması ve eski isminin geri verilmesi için talepte bulunduk. Meclis talebimizi olumlu bularak karar almış, Valiliğin onayladığı karar İçişleri Bakanlığı'na gitmiş. Eğer Bakanlık onaylarsa, biz de mezramızın eski ismi olan Çelkaniya talebasını köyümüze asacağız" dediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 18:46:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?