3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Mikrosera uygulaması genişliyor

Türkiye'yi 'Mikrokredi' ile tanıştıran AK Parti eski Diyarbakır Milletvekili ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, mikrokredi projesi kapsamında 10 bin yoksul kadının kendi işini kurduğunu söyledi. Küresel ısınma ve çölleşmeye karşı 'Mikrosera' projesini geliştiren Akgül, "Kırsal kesimde yaşayan çiftçiler artık çapa yapmayacak. Topraksız serada az su ile bol ürün ve ek gelir kazanacak" dedi.
Küresel ısıma ile birlikte dünyada yaklaşan gıda krizine, çölleşme ve su kaynaklarının azalmasına karşı yoksullar için 'Topraksız mikrosera' projesini geliştiren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, projeyi yaygınlaştırıyor. Türkiye'yi topraksız sera ile tanıştıran Akgül, mikroseralarda sebze, meyve ve çiçek fidelerinin topraksız olarak yetiştirildiğini söyledi.

Perlit adlı maden sayesinde gerçekleştirilen topraksız tarımda, su tasarrufu sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Aziz Akgül, çiftçilerin çapa ve tırmıkları bir kenara koyup ellerini toprağa sürmeden meyve sebze yetiştireceğini belirterek, "Türkiye Grameen Mikrokredi programının 10 karardan oluşan temel prensiplerinden birisi de kaynaklarımızı israf etmeden mümkünse yıl boyunca topraksız tarım yapacağız. Sebze yetiştirip yiyeceğiz fazlasını da satacağız. Bu prensip çerçevesinde mikrokredi kullanan dar gelirli vatandaşlarımızın ailelerinin daha iyi beslenmelerini sağlamalarının yanında gelir elde etmek amacıyla topraksız tarıma
dayalı 'Mikrosera' projesini uygulamasını başta Diyarbakır, Ankara, Kahramanmaraş ve Erzincan'da uygulamaya koyduk. Kısa sürede bütün Türkiye'de bu proje uygulanacaktır" bilgisini aktardı.

AZ SU İLE DAHA ÇOK VERİM
''Bitkilerin ihtiyacı olan su elementlerinin belli tuzlar şeklinde sulu besin çözeltisi hazırlanması halinde kullanılmasıyla topraksız ortamda her türlü bitkiyi elde etmek mümkündür'' diyen Akgül, "36 metrekarelik bir topraksız alanda sebze yetiştirmek için günlük ihtiyaç duyulan su miktarı bin 500 litreyken, aynı alanda 'Topraksız mikrosera' yöntemiyle sebze yetiştirildiğinde ihtiyaç duyulan su miktarı sadece 150 litredir. Diğer taraftan 7 kat daha fazla mahsul elde edilmektedir" şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 26.6'SI YETERSİZ BESLENİYOR
Türkiye'de insanların tahıl ile beslendiğini ifade eden Aziz Akgül, Türkiye'de 4-5 yaş grubu çocukların yüzde 15.4'nün, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise yüzde 26.6'sının yetersiz beslendiğini söyledi. ''Yoksullara yönelik mikrosera uygulaması önem arz etmektedir'' diyen Akgül, "Türkiye günlük kalorinin yüzde 42'sini tamamen buğdaydan, yani ekmekten karşılıyor. Kırsal kesimde, bu oran yüzde 70'e çıkıyor. Ancak topraklarımız çinko ve demir yönünden fakir. Yetersiz beslenme, elementlerin ve vitaminlerin eksikliği çocuklarda büyüme ve zeka gelişimini etkilemektedir. Yetişkinlerde ise bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve önemli birçok hastalığı tetiklemektedir" ifadelerini kullandı.

MİKROKREDİ PROJESİ KAPSAMINDA 10 BİN KADIN KENDİ İŞİNİ KURDU
175 ülkede yoksullara yönelik olarak uygulanan ve Türkiye'de 2003 yılında ilk olarak pilot il seçilen Diyarbakır'da 6 kişiyle başlatılan mikrokrediden faydalananların sayısı Türkiye genelinde 10 bine ulaştı. Sadece yoksul kadınların yararlanabildiği mikrokredi projesi kapsamında bugüne kadar 13 milyon YTL kredi verildiğini ifade eden Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül, projenin Diyarbakır, Ankara, Yozgat, Gaziantep, Batman, Kahramanmaraş, Eskişehir, Mardin, Adana, Sivas, Rize, Çankırı ile Zonguldak gibi illerde başarıyla uygulandığını ve hedeflerinin 16 milyon yoksula mikrokredi vermek olduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 13:19:36
Güncelleme :20 Temmuz 2008 Pazar 13:26:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?