5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Namus cinayetleri kitap oldu

Diyarbakır - Kadın Merkezi (KA-MER), namus cinayetleriyle ilgili yürüttüğü çalışma kapsamında hazırlanan, Namus Adına İşlenen Cinayetler 2006 Raporu'nu ''İstersek Biter'' adlı kitap haline getirildi.

Güneydoğu'nun ilk kadın merkezi olan KA-MER'in yürüttüğü ve Avrupa Komisyonu, İsviçre Büyükelçiliği ile Açık Toplum Enstitüsü'nün desteklediği, namus cinayetleriyle ilgili çalışma kapsamında hazırlanan Namus Adına İşlenen Cinayetler 2006 Raporu ''İstersek Biter'' adı altında kitaba dönüştürüldü.

Kitapta, son 4 yılda 158 kadının namus cinayeti tehdidi nedeniyle merkeze başvurduğu, bu kadınlardan 4'ünün yurt dışında yaşadığı belirtilirken, başvuran kadınların en küçüğünün 13, en büyüğünün 54 yaşında olduğu, yüzde 11'inin de 18 yaşından küçük olduğu bildirildi.Kadınların yüzde 55'inin hiç eğitim görmediği, çoğunun okuma yazma bilmediği, yüzde 91'inin çalışmadığı aktarılan kitapta, yüzde 49'unun görücü usulüyle, yüzde 16'sının akraba, yüzde 10'unun zorla evlendirildiği belirtildi.

Kadınların yüzde 46'sının eşinden, yüzde 38'inin de kendi ailesinden şiddet gördüğü, ailede şiddeti uygulayanların başında babanın geldiği vurgulanan kitapta, yüzde 18'inin 5 yıldan daha uzun süre şiddete maruz kaldığı aktarıldı.

Ölüm kararını veren gruplar içinden kadının ailesinin yüzde 36 ile en üst sırada yer aldığı, kadının ailesi için de verilen kararda etkili olan kişilerin başında babanın geldiğine dikkat çekilen kitapta, ölüm kararı verenler içinde ikinci sırayı eşlerin aldığı ifade edildi.

AA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2007 Pazar 18:12:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?