7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Narlıdere'ye destek sözü

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Diyarbakır’ın Kulp İlçesinin Narlıca Köyü Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni (NAR DER) ziyaret ederek Narlıdere’nin yaşanabilir bir yer olması için destek sözü verdi.

DTP Diyarbakır İl Başkan Vekili Ali Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İhsan Uğur ve Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin NAR DER’i ziyaret etti.

Jeopolitik konumu nedeniyle 1999’da boşaltılan ve 2001 yılı itibarıyla geri dönüşlerin yaşandığı Narlıca Köyü’nü yaşanabilir bir yer haline getirmek amacıyla kurulan Nar Der tarafından hazırlanan proje başkanlara sunuldu. NAR DER Başkanı Tuncay Yerlikaya 163 haneden oluşan köy nüfusunun 450 olduğunu ve eğitim seviyesinin yüksek olduğunu belirtti.Yerlikaya “Yarın Çok Geç Olacak” başlığıyla hazırladıkları sunumda köye ilişkin tarım potansiyelinin tespiti, sosyolojik durumu ve ihtiyaç alanlarını anlattı. Sıkıntılı sürecin çocukları olarak gerek ekolojik dengenin kurulması gerekse kendilerini ifade etmek amacıyla derneği kurduklarını söyleyen Yerlikaya, “Ruh dünyalarımızdaki tahribatları onararak köyümüzü yaşanabilir bir yer haline getirmek amacıyla bu derneği kurduk” dedi.

Toplumun örgütlenmeyle birlikte işgücünü sinerjiye çevirmesinin önemine değinen Yerlikaya “Bu potansiyeli verime dönüştürdüğümüzde çok şeyi başaracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

 

Bu kader değişecek

Baydemir de proje karşısında oldukça heyecanlandığını söyleyerek dernek üyelerine teşekkür etti. 2. Dünya Savaşı ardından Almanya’nın, Japonya’nın yerle bir olduğunu ama kendilerini yeniden küllerinden yarattıklarını hatırlatan Baydemir “Bugün bu ülkeler dünyanın en iyi aktörleri arasında” dedi. Kürtler tarihlerinde hiçbir zaman kimsenin köyünü yakmadığını, evlerini talan etmediğini, hayvanları telef etmediğini hatırlatan Baydemir buna rağmen 70 yıldır Kürtlerin payına yoksulluğun, fakirliğin düştüğünü söyledi. Baydemir “İnşallah sizlerden aldığımız güle insan eliyle yazılan bu kaderi hep birlikte yırtacağız” dedi.

 

Cesaretimizi sizden alıyoruz

Büyükşehir Belediyesi olarak 5 yıldır kente uygulamaya çalıştıkları kırsal kalkınma perspektifi, yaralarımızı sarma perspektifinin tamamını sunumda gördüğünü belirten Baydemir “İşte cesaretimizi bundan dolayı sizden alıyoruz. Ben bu halkın başaracağına inanıyorum” dedi. Büyükşehir Belediyesi, Strateji Daire Başkanlığı, GABB ve Proje Ofisi ile birlikte projelerin tamamında derneğin partneri olacakları müjdesini veren Baydemir bu birlik ve ittifakla geleceğin bugünden daha iyi olacağını söyledi. Baydemir konuşmasının ardından uzun süre ayakta alkışlandı.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 09:24:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?