8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Nevroz Parkı tamamlandı

Diyarbakır'ın Merkez Bağlar Belediyesi'nin 136 bin dönüm alan üzerine inşa ettiği ve Nevroz kutlamaları ile mitinglerin yapılabileceği Nevroz Parkı tamamlandı.

İçinde sabit sahnenin de yer aldığı komplekste, ışıklandırma ve ses düzeninin rahat yapılabildiği üniteler, trafo ve su deposu bulunuyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, ilçe Belediye Başkan adayları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte Nevroz Alanı'nı gezdi. Baydemir, Nevroz Parkı'nın maliyetinin yüzde 70'inin Bağlar Belediyesi yüzde 30'unun da Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını belirterek, bu devasa kompleksi bitirme aşamasına getirmiş olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Baydemir, Nevroz Parkı'nı en az 500 bin insanın katılımıyla 21 Mart'ta açacaklarını ifade etti. Nevroz Alanı'nın çok yönlü olarak dizayn edildiğini ifade eden Baydemir, alanın hem mesire yeri olarak hem de çeşitli organizasyonların düzenlenebileceği bir yer olarak kullanılabileceğini vurguladı.

Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler ise, Ortadoğu'nun en büyük etkinlik alanını Nevroz kutlamalarına yetiştirmiş olmanın sevincini yaşadıklarını ifade ederek, alanın birçok etkinlik için son derece uygun olduğunu söyledi. Mezopotamya Sosyal Forumu'nun da yakında Diyarbakır'da yapılacağını dile getiren Özsökmenler, Nevroz Alanı'nın bu foruma da ev sahipliği yapabileceğini vurguladı. Özsökmenler, Nevroz'a katılacakların bütün ihtiyaçlarını karşılayacak bir kompleks hazırladıklarını ifade ederek, herkesi 21 Mart'ta Nevroz Parkı'na beklediklerini söyledi.

36 bin metrekare etkinlik alanının bulunduğu Nevroz Parkı'nda etkinlik alanının 21 bin metrekaresi gökkuşağı renginde renkli asfaltla kaplandı. Aynı zamanda basketbol ve voleybol sahası olarak da kullanılabilecek olan etkinlik alanında, 15 dönüm alanda, basıldığında zarar görmeyen çim ekimi yapılacak. Alana ayrıca 2 bin 648 adet çeşitli boy ve cinslerde ağaç dikildi. Nevroz Parkı'nda biri 10-15 bin kişilik küçük etkinliklerde kullanılmak üzere tasarlanmış 1 buçuk metre yüksekliğinde küçük sahne, diğeri ise 1 milyona yakın kişinin katılabileceği büyük organizasyonlar için dizayn edilmiş 5.2 metre yüksekliğindeki büyük sahne bulunuyor. Park, son derece gelişmiş bir ses sistemi ile donatıldı. Etkinliklere katılan kişilerin sahneye çıkan grupları rahatlıkla duyabilmeleri için tasarlanmış sahne üzerinde 2, alanın çeşitli yerlerinde 5 adet olmak üzere toplam 7 adet ses kulesi bulunuyor. Alanın aydınlatılması için ise 81 adet 15 metre yüksekliğinde aydınlatma direkleri bulunuyor. Ayrıca, herhangi bir elektrik ya da su kesintisine karşı düşünülmüş olan 500 tonluk su deposu ve alanın kendine ait trafosu ve jeneratörü hazır durumda. Nevroz'a katılacakların ihtiyaçlarının da düşünüldüğü Nevroz Parkı'nda; seyyar satıcılar ve çeşitli grupların satış yapılabilmesine olanak sağlayan ahşap pergoladan yapılmış 42 adetlik stand alanı, her birinde 12 adet tuvaletin bulunduğu 3 adet tuvalet binası, 132 adet piknik masası, 5 adet çeşme, 50 adet çöp kovası ve 176 adet oturma bankı bulunuyor. Parkta ayrıca 500 araç kapasiteli otoparkın yanı sıra DSİ kanalının üzerinden geçişlerin sağlanabilmesi için de 5 adet ahşap köprü hazırlanmış durumda. Biri protokol girişi olmak üzere toplam 4 giriş alanının bulunduğu Nevroz Parkı'nda etkinliğe gelen misafirler için tasarlanmış olan protokol tribünü ve idari bina bulunuyor.

Yapılacak olan etkinliklerin dışında ise Nevroz Parkı her kesimden insanın rahatça faydalanabileceği bir alan olacak. Nevroz Parkı'nda; piknik alanı, 50 adet barbekü, 5 adet çocuk oyun grubu, yine çocuklar için düşünülmüş 3 adet uçurtma tepesi, bin 600 metre uzunluğunda koşu parkuru ve parkur alanı içerisinde oluşturulan alanlarda kondisyon aletleri, DSİ kanalının her iki yanında 475 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğindeki yürüme yolları ile 4 adet basketbol ve voleybol sahası bulunuyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 15:47:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehtap kapalıgöz IP: 78.161.240.xxx Tarih : 21.03.2009 10:35:53

cok süper olmus bence iyide olmus hayırlısı olsun halkımıza