5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

O 'kale'ye gol attırmayacağız!

DTP Milletvekili Akın Birdal, "Biz Diyarbakırlı 4 milletvekili sontrafor olarak o kaleye gol attırmayacağız" dedi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in “Diyarbakır
bir kaledir ve düşmeyecektir” sözleriyle ilgili olarak, “O 'kaleye gol attırmam' demek istedi. Biz de Diyarbakırlı 4 milletvekili santrafor olarak o golü attırmayacağız” dedi.

İnsan Hakları Derneği 2’nci Olağanüstü Genel Kurul’u Eğitim-Sen Genel Merkezi’nde başladı.


İHD Genel Başkanı Reyhan Yalçındağ PKK ile çatışmaların yeniden başlamasını Kürt sorununun barışçıl şekilde çözülmemesine bağladı.

İstifalar ve görev değişiklikleri nedeniyle gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurul’un Divan Başkanlığı’nı, derneğin eski Genel Başkanı Akın Birdal yaptı.

Konuşmasında, İHD'nin 21 yıldır gerçek hayata tanıklık ettiğini söyleyen Birdal, "21 yıllık hikaye bir direniş hikayesidir" dedi. Salonda bulunan Osman Baydemir’le şakalaşan Akın Birdal, "Diyarbakır bir kaledir" sözleri hakkında “O 'kaleye gol attırmam' demek istedi. Biz de Diyarbakırlı 4 milletvekili santrafor olarak o golü attırmayacağız” esprisini yaptı.

SEZER, UMDUĞUMUZ GİBİ ÇIKMADI

Birdal, 10. Cumhurbaşkanı seçim sürecinde Ahmet Necdet Sezer’in adı geçtiğinde sevindiğini, ancak daha sonra Sezer’in "kıblesini değiştirdiğini" söyledi.

Süleyman Demirel ve Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde kendilerini kabul ettiklerini ancak 10. Cumhurbaşkanı Sezer’den hiç olumlu yanıt alamadıkları kaydeden Birdal, Sezer’in tüm toplumun Cumhurbaşkanı olamadığını savundu. Birdal, Sezer’in, daha önce eleştirdiği polis devlet kavramını güçlendirdiğini iddia etti.

Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un halen yargılanıyor olmasını da “yanlış” olarak değerlendiren Birdal, darbe yapan generallerin yargılanması gerektiğini söyleyerek, “Ancak o zaman barış olur. O zaman birileri kalkıp Şemdinli’de çıkan örgütü Ankara’da aklamaya çalışmaz” diye konuştu.

ÇATIŞMALARIN NEDENİ KÜRT SORUNU

İHD Genel Başkanı Reyhan Yalçındağ da yaptığı konuşmada, İHD kurulduğundan bu yana 22 yöneticinin hayatını kaybettiğini, haklarında yüzlerce dava açıldığını belirtti.

Haziran 2004’te çatışmaların yeniden başlamasını Kürt sorununun barışçıl şekilde çözümlenememesine bağlayan Yalçındağ, “Bu süre içinde 1239 insanımız yaşamını yitirdi, 782’si de yaralandı” dedi. Yalçındağ, Hrant Dink cinayetini öven türkü ve klibi hatırlatarak, “Yurttaşlarımız, halkın bir kesiminin öteki olarak gösterildiği, katledenlerin övüldüğü şarkı ve şiirleri kaygıyla izlemektedir” diye konuştu.

Yalçındağ, Türkiye’ye demokratik ve sivil bir anayasanın şart olduğunu, bunun Kürt sorununun çözümüne anahtar olacak bir toplumsal sözleşme de olması gerektiğini ifade etti. Anadilde öğreniminin ve basın-yayın haklarının temel haklar olarak kabul edilmesi gerektiğini savunan Yalçındağ, Anayasaya farklı cinsel kimlikler ve cinsel yönelimlere ilişkin madde konulmasını da önerdi.

Genel Kurula konuk olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Genel Başkan Vekili Selma Irmak, bazı DTP'li milletvekilleri ve İHD kurucularından Hüsnü Öndül de katıldı.

İHD Genel Kurulu'nda konuşmaların ardından yeni yönetim ve genel başkanın belirlenmesi için seçime geçildi.

ANKA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2007 Cumartesi 15:56:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?