3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Öğrenciden üniversiteye suç duyurusu

23 Şubat 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve türbanlı öğrencilerin üniversitelerde eğitim görebilmelerine imkan tanıyan yasanın ardından başörtülü olması nedeniyle Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde derslere giremeyen 2. sınıf öğrencisi Sümeyra Güloğlu, Dicle Üniversitesi, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Dicle Üniversitesi Senatosu üyeleri hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Sümeyra Güloğlu, başörtüsü nedeniyle fakülteye alınmamasının Anayasa'ya ve kanunlara aykırı, keyfi bir uygulama olduğunu söyledi.

Diyarbakır Adliyesi önünde Mazlum-Der üyeleri ile birlikte açıklamada bulunan Sümeyra Güloğlu, 23 Şubat 2008 tarihli ve 26796 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapan 5735 sayılı yasaya dikkati çekerek, "Anayasa'nın 42. maddesine, 'Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez' şeklinde hüküm getirilmiştir. Yasalarda başörtüsü ile fakülteye girilemeyeceğine dair herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Konu ile ilgili 2547 sayılı Yükseköğrenim Kanunu'nun ek 17. maddesi, 'Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile yükseköğrenim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir' hükmünü taşımaktadır. Hiçbir kanun başörtüsünün yasak olacağına ilişkin bir hüküm taşımamaktadır. Bu sebeple başörtüsü nedeni ile fakülteye alınmamam tamamen Anayasa'ya ve kanunlara aykırı, keyfi bir uygulamadır" diye konuştu.

Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Selahattin Çoban ise Dicle Üniversitesi'nde anayasa değişikliğinden sonra halen yaşanan mağduriyetlerin olduğunu ifade ederek, "Bazı fakültelerde başörtülü öğrenciler hiç üniversite kapısına yaklaştırılmıyor. Tıp Fakültesi bunlardan bir tanesidir. Türk Ceza Kanunu'nun 112. maddesine göre eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi kapsamında değerlendirdiğimizde, görevi kötüye kullanma olarak değerlendirildiğinde bugün adliye kapısındayız ve suç duyurumuzu yapacağız"
dedi.

Daha sonra Sümeyra Güloğlu ve Mazlum-Der Şube Başkanı Avukat Selahattin Çoban; Dicle Üniversitesi, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Dicle Üniversitesi Senatosu üyeleri hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 16:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?