8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Öğretmenlere Kanser Sempozyumu

 1-7 Nisan Kanser Haftası'nın daha etkin ve verimli bir şekilde kutlanması ve kansere karşı duyarlılığın sadece bu haftayla sınırlı kalmaması amacıyla, Diyarbakır'da öğretmenlere yönelik olarak Kanser Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Halk Sağlığı Uzmanı, İl Kanser Kontrol Koordinatörü ve Sağlık Müdür yardımcısı Uz. Dr. Hıdır Sarı, kanser konusunda toplumda farkındalığın sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesinin kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğini belirtti. 2008 Yılı Dünya Kanser Raporu verilerine göre, 2008'de 6.7 milyar olan dünya nüfusunun 2030 yılında 8.2 milyar olacağı; 2008 ve 2030 yılları arasında az gelişmiş ülkelerin nüfuslarının yüzde 38'lik bir artış göstereceği beklenirken, gelişmiş bölgelerin nüfus artışının yüzde 4 ile sınırlı kalacağı tahmin edildiğini belirten Dr. Sarı şöyle devam etti:

"Dünya nüfusunun süregelen artışı ve yaşlanması gelecekteki kanser yükünü büyük ölçüde etkileyecektir. Bu durum göz önüne alındığında ve kanser insidansı ile ölüm oranında yıllık yüzde 1'lik artış oranına göre hesaplama yapıldığında; 2008'de 12.4 milyon yeni kanser vakalarının ve 7.6 milyon kanser kaynaklı gerçekleşen ölümlerin, 2030'da yıllık 26.4 milyon yeni kanser vakasına ve 17 milyon kanser kaynaklı ölümlere ulaşacağı tahmin edilmektedir. İnsanlarda görülen kanserlerin büyük bir kısmının engellenebilir olduğunu bilimsel veriler göstermiştir. Bu nedenlerden tütün içimi, akciğer, ağız boşluğu, geniz ve sünisler, yutak, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, karaciğer, idrar torbası, böbrek, rahim ağzı kanseri ve lösemi gibi 13 farklı kansere neden olmaktadır. Aktif sigara bağımlılarının olduğu kadar, pasif içicilerin yani aynı ortamda sigara içmediği halde bunun dumanına maruz kalanlarda tüm bu kanserlere davetiye çıkarabilmektedir. Sonuç olarak kanser; erken teşhis edildiğinde korkulacak bir
hastalık olmayıp, önlenebilir ve tedavisi günümüzde mümkün olan bir hastalıktır. Ayrıca günümüzdeki kanserlerin en büyük nedeni olan sigarayı bırakmanın başlıca faydası, sigara içmeye devam etmenin sebep olacağı belirgin kanser riski artışının önüne geçmesidir."

Uz. Dr. Hıdır Sarı saha sonra Kanser Epidemiyolojisi, Dicle Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan, "Kanser tanımı, Nedenleri, Belirtileri, Önlem Ve Tedavisi", Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit "Sigara ve Zararları" Dicle Üniversitesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melikşah Ertem "Kanserden korunma" ve Dicle Üniversitesi Halk Sağlığı Öğretim üyesi Doç Dr. Ali Ceylan tarafından "Çevre ve Kanser" konulu sempozyum verildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 16:29:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?