8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Okullaşma oranı yüzde 98.5

VALİ MUTLU DİYARBAKIR'DA EĞİTİMİN KAT ETTİĞİ MESAFE HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ilde okullaşma oranının yüzde 98.5 seviyesine ulaştığını belirterek, bunun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu açıkladı. Vali Mutlu, "Sadece yüzde 1.5'lik bir kayıp var ve onların da okullaşması için özel bir çaba sarf ediyoruz" dedi.

Diyarbakır'da eğitim durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Hüseyin Avni Mutlu, son dönemlerde en büyük yatırım bütçesinin Milli Eğitim'e ayrıldığını belirterek, Diyarbakır olarak ulaştıkları seviyenin iyi olduğunu aktardı.

Özellikle okullaşma oranından çok gurur duyduklarını aktaran Vali Mutlu, "Okullaşma oranı yüzde 98.5 seviyesindedir. Türkiye ortalaması yüzde 98'dir ve biz birazcık üzerine çıkmışız. Hatta bizim ve bölgenin imajı ile ilgili çocukların okula gitmediği, okul bulamadığı yerler olarak maalesef gösterilmiştir, ama şu an yüzde 98.5'e ulaştık. Ama bu yüzde 100 olmalıdır" diye konuştu.

 

100 ÖĞRENCİDEN 72'Sİ LİSEYE DEVAM EDİYOR

İlköğretimi bitirmiş olan her 100 çocuktan 72'sinin liseye devam ettiğini ve bu alanda yüzde 20'lik bir artış olduğunu ifade eden Vali Mutlu, şöyle devam etti:

"Eskiden bu çocuklarımızdan okulu bitirdiklerinde, köyde ise köyde kalır şehirde ise devam etmezdi. Ama şimdi devam etmesi bizim için büyük bir kazançtır. Geçmişten genel eğitim ile ilgili ve birçok sorunla ilgili bir imaj sorunumuz var. Eğitim ile ilgili hep sorunların olduğu gösterilir, bazen yanlış bilgi de bunu tetikleyebiliyordu. Bugün artık eğitim çağı içerisinde olup okula götürülemeyen çocuk yok. Sadece yüzde 1.5'lik bir kayıp var ve onların da okullaşması için özel bir çaba sarf ediyoruz."

 

34 BİN ÖĞRENCİ TAŞIMALI EĞİTİMDEN YARARLANIYOR

Diyarbakır kırsalında taşımalı eğitimin sorunsuz devam ettiğini belirten Vali Mutlu, 34 bin öğrencinin taşımalı eğitimden yararlandığını dile getirdi. Vali Mutlu, "Her gün köyünden mezrasından 34 bin öğrencimizi alıp taşımalı sistem ile tahsis edilen araçlarla okullarına götürüyoruz. Öğlen yemeklerini yediriyoruz, akşam evine getirip teslim ediyoruz. 330 bin civarında ilköğretim çağında öğrencimiz var. Bunların 34 binini her gün biz okullarına götürüp getiriyoruz. Yani Diyarbakır'da ilköğretimde eğitim

gören her 100 öğrenciden 11'ini biz alıp götürüp yemeğini yedirip evine götürüyoruz. Bunun devletimize maliyeti 2009 yılı maliyetlerine göre 34 milyon liradır. Yani eski para ile 34 trilyondur. İnsana yapılmış yatırımın hiçbir zaman maliyeti ölçülmez" şeklinde konuştu.

 

2009 YILINDA 406 DERSLİK TAMAMLADIK

Vali Hüseyin Avni Mutlu, 2009 yılı itibari ile ulaşılan derslik sayısının 8 bin 300 olduğunu, 2009 yılında 406 dersliğin tamamlandığını kaydetti. Mutlu, "Bu yıl derslik sayılarında yüzde 5'lik bir artış sağlandı. Bunlara ilave olarak 236 dersliğin de yapımı devam ediyor. Bir yıl içerisinde derslik sayısında yüzde 8 artış sağlıyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde derslik sorunu kalmayacaktır. Diyarbakır'ımızda bir derslikte 50-60 öğrenci eğitim görürken bugün 34-35 öğrenci eğitim görüyor" ifadelerini

kullandı.

 

4 ÖĞRENCİDEN BİRİ ÜNİVERSİTEYİ KAZANIYOR

Vali Hüseyin Avni Mutlu, bu yıl 9 bin 35 öğrencinin üniversite sınavını kazandığını söyledi. Vali Mutlu, "Üniversite sınavlarına katılan öğrencilerimizin yerleşmeye baktığınızda 9'uncu sıradayız. İl olarak 11'inci büyük iliz. 1.5 milyon insan barındırıyoruz ve bu yıl 9 bin 35 öğrencimiz üniversiteli oldular. Sınava giren her 4 öğrenciden 1'i üniversiteye yerleşti" diye konuştu.

 

57 BİN KIZ ÖĞRENCİ OKULA KAZANDIRILDI

'Haydi kızlar Okula' ve benzeri kampanyalarla 57 bin kız öğrencinin okula kazandırıldığını aktaran Vali Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle kız çocuklarımız ile ilgili başlatılan kampanyalarımız vardı. Bu kampanya ile ilimizde de büyük çalışma yapıldı ve 57 bin kız çocuğumuz okullaştırıldı. Bunların birçoğu mezun oldu. Bizim öğretmen ile ilgili açığımız yok, artık şehir merkezinden Lice'sine, Kulp'un mezralarındaki okullarımıza varıncaya kadar artık öğretmen konusunda çok büyük çaplı problemimizi çözdük. Artık vekil öğretmen gibi uygulamaları geride bıraktık. Şu an öğretmen başına öğrenci sayısına da baktığımızda bizim il'e aynı

büyüklükte olan metropoller ile aynı standartlardayız. Dolayısıyla ülkemizin doğusu batısında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bir birinden farklı değildir."

 

ÖZEL ÜNİVERSİTE GİRİŞİMLERİ VAR

Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır'a özel bir üniversitenin kurulması için talep bulunduğunu ifade etti. Özel üniversite için yer arayışının devam ettiğini dile getiren Vali Mutlu, şunları söyledi:

"Arzu ediyoruz ki burada da özel vakıf üniversiteleri kurulsun. Bu noktada da birkaç çaba var. Yer arayışları var, hayırseverlerin. 2010 zannediyorum ki birtakım yatırımların netleşeceği ve bir vakıf üniversitesinin kurulmasının da sağlanacağı bir yıl olacak."

 

7 BİN 200 ÖZÜRLÜ ÇOCUK REHABİLİTE EDİLİYOR

Diyarbakır'da özürlü 7 bin 200 çocuğun özel rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gördüğünü aktaran Vali Mutlu, bunların ücretlerinin devlet tarafından karşılandığını, geçen yıl 7 bin 200 öğrenciye yaklaşık 30 milyon TL kaynak ayrılıp ödendiğini sözlerine ekledi.

VALİ MUTLU DİYARBAKIR'DA EĞİTİMİN KAT ETTİĞİ MESAFE HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 12:41:00
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 22:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?