8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Okuma kursları devam ediyor

Diyarbakır Merkez Kayapınar Belediyesi ve Anne Çocuk Vakfı (AÇEV) işbirliğinde yaklaşık 2 yıldır belediye eğitim kültür evlerinde düzenli bir şekilde gerçekleştirilen 1. kademe okuma yazma kurslarından bir tanesinin daha sertifikaları verildi.

Sertifika törenine, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, AÇEV yöneticisi Aslı Singez, Kayapınar Belediye Başkan yardımcıları Sabahattin Dinç ve Hüsniye Düzel katıldı. Kayapınar Belediyesi Huzurevleri Eğitim Kültür Evi'nde gerçekleştirilen törenle kursa katılan 14 kadına sertifikaları verildi.

Kayapınar Belediyesi ve AÇEV'in, Kayapınar Belediyesi eğitim kültür evlerinde ortaklaşa gerçekleştirdiği kurslarda 2 yılda açılan 8 okuma yazma kursu sonucu toplam 144 kadına 1. kademe okur yazarlık sertifikası verildi. Sertifika alan kadınlara Kürtçe kitaplar hediye edildi. Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Karatekin, okuma-yazma bilmedikleri için kadınların evlere kapatıldığını sosyal yaşamdan tecrit edildiğini belirtti. Düzenlenen kurslarla kadınların sosyal hayata katılımını sağlamanın ve kendilerini ifade etmelerinin hedeflendiğini belirten Karatekin, "Toplumun yüzde 51'ni oluşturan kadınların özgürleşmediği bir toplum özgürleşemez. Kadınlar hak ettiği yere gelirse toplumun özgürleşmesi sağlanabilir. En büyük öğretmen annelerdir. Çocuklarınıza ana dillerinde kitap okumaları konusunda teşvik edin" dedi.

Törende konuşan Milletvekili Gültan Kışanak ise, dünyanın oluşumundan bu yana adalet sorununu olduğunu ve adaletsizliğe en çok maruz kalanın kadınlar olduğunu belirtti. Kadının eve kapatılıp bir başkasına bağımlı hale geldiğini söyleyen Kışanak, "Bizden çalınan her şeyi geri alacağız, hak ettiğimiz yere geleceğiz. Kadın emeğine ve yeteneklerine rağmen hep geriye itilmiştir, ama gelinen aşamada kadınlar bilinçleniyor hayatın her alanında var olmak için yollar arıyor. Bu çabanızın süreceğine eminim" şeklinde konuştu.

Kışanak, "Erkek-egemen toplumun kadına yaptığı haksızlığı anlaması için kadınlara büyük görevler düşüyor" ifadelerini kullandı.
Yerel seçimler konusuna vurgu yapan Kışanak, erkeklerin koltuk kaygıları nedeniyle kadınları seçimlerde aday göstermediğini ama DTP'nin bu konuda kadınlara yüzde 40 kota uyguladığını belirtti. Yapılan konuşmalardan sonra 14 kadına Sertifikaları verildi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 16:30:11
Güncelleme :26 Şubat 2009 Perşembe 16:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?