7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

ÖSS'yi kazanamayanlara gün doğdu

ÖSS'de istediği bölüme girebilmek için yeteri kadar puan alamayan Diyarbakırlı öğrenciler, üniversitede istediği bölümü okuyabilmek için Bulgaristan'ı tercih ediyor.

Türkiye'de istediği bölüme girmek için yeteri kadar puan alamayan üniversite adayı öğrenciler, Bulgaristan'da isteği bölümleri okuyabiliyor. Öğrencilerin üniversite okumak için Bulgaristan'ı tercih etmesinin en büyük sebebi Bulgaristan'ın Avrupa Birliği üyesi olması ve mezuniyet sonrasında üniversite diplomalarının Türkiye'de ve Avrupa'da tanınması.

Diyarbakır'da şubesi bulunan Ankara eğitim ve danışmanlık yetkilisi Mehmet Sait Dalmış, Bulgaristan üniversitelerinden mezun olanların diplomalarına YÖK tarafından denklik verildiğini belirterek, "Türkiye'den, Bulgaristan'a üniversite okumak için giden öğrenciler genelde tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik ve bilgisayar programcılığı gibi gözde bölümleri tercih ediyorlar. Öğrenciler Bulgaristan'a gitmeye karar verdikten sonra danışmanlık kurumu olarak kayıt işlemlerini yapıp evraklarını biz takip ediyoruz. Böylece öğrencilerin belgeleri takip etmek için Bulgaristan'a gitmelerine gerek kalmıyor. Öğrenciler Bulgaristan'da üniversiteye girdikten sonra Türkiye'de bulunan üniversitelere yatay geçiş de yapabilirler. Şu an Bulgaristan'da 5 bin civarında Türk uyruklu öğrenci var. Her üniversitenin kendisine ait yurdu bulunuyor. Öğrenciler oradaki hayat şartlarından memnun. Bulgaristan'da okuyup Türkiye'ye gelen öğrencilerin memnuniyetini görenler Bulgaristan'da okumak için bürolarımıza akın ediyor. Ayrıca Bulgaristan'da üniversite okumak için ÖSS'ye girmek de şart değil. Öğrenciler lise diplomalarıyla Bulgaristan'daki üniversitelerde okuma imkanını elde edebiliyor.

Danışmanlık Kurumu olarak Bulgaristan'da 26 devlet üniversitesiyle anlaşmamız var. Türkiye'de Gaziantep, Mersin, Eskişehir ve Diyarbakır'da şubelerimiz bulunuyor. Bulgaristan'da okumak isteyenler bu şubelerimizden geniş bilgi alabilirler'' dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2009 Çarşamba 18:37:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan sarıkaya IP: 78.177.77.xxx Tarih : 24.09.2009 19:33:22

tabi üniversiteyi bitirdikten sonra denklik öyle kolay verilmiyor.sınavlardan tabi tutulduktan sonra veriliyor. bu sınavları yök çok sıkı tutuyor.yüzlerce kişiden 10 kişi zor kazanıyor yurtdışından mezun prof bie bu sınavları veremiyor.