3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Özel diş tedavisi kampanyası

Diyarbakır Diş Hekimleri Odası Başkanı Sıddık Patnos, 73 milyon yurttaşın diş ve diş eti problemlerini kamuda görevli 5 bin 500 diş hekimi ile çözmenin imkansız olduğunu belirterek, kamunun özel muayenelerden hizmet alabilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Kamunun özel muayenelerden hizmet alabilmesiyle ilgili Diyarbakır Diş Hekimleri Odası tarafından basın açıklaması yapıldı. Ofis AZC Plaza önünde yapılan açıklamada konuşan Oda Başkanı Sıddık Patnos, diş ve diş eti hastalıklarının da içinde bulunduğu nedenler yüzünden Türkiye'de her yıl binlerce düşük ağırlıklı bebek doğumunun gerçekleştiğini, milyonlarca insanın da sindirim sistemi şikayeti ile tedavi gördüğünü belirtti. Birçok sistemik hastalığın başlangıç aşamasında ilk bulguların ağızda ortaya çıktığını ifade eden Patnos, bu gibi sistemik hastalıkları ağız muayenesi ile erken teşhis etmenin mümkün olduğunu kaydetti. Bu nedenle diş ve diş eti hastalıklarının sistemik hastalıklardan ayrılamayacağını vurgulayan Patnos, devletin ağız ve diş sağlığına yönelik hizmetinin genel sağlık alanında verdiği hizmetten ayrılmaması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de ağız ve diş sağlığı hizmetinin kamu üzerinden verildiğini aktaran Patnos, "Buralarda verilen hizmet ise yoğunluklu olarak ağız ve diş sağlığı merkezleriyle yürütülmektedir. Bu merkezler kent merkezlerinde bulunmaktadır ve toplumdan gelen talebin ancak yüzde 10'unu karşılamaktadır. Yapılan anketlerde de hasta memnuniyetinin yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra hem kent merkezlerinde hem de kırsal alanlarda ağız ve diş sağlığı merkezleri ile ulaşılabilir hizmet sunumu imkansızdır. Türkiye'de 23 bin diş hekimi bulunmaktadır ama kamuda hizmet veren diş hekimi sayısı 5 bin 500 civarındadır. 73 milyon insanın diş ve diş eti problemlerini 5 bin 500 diş hekimi ile yani sadece kamuda verilen hizmet ile çözmek imkansızdır. Oysa ülkemizde hem kent merkezleri hem de kırsal alanlarda homojen dağılımına yakın 15 bin diş hekimi kliniği bulunmaktadır. Ayrıca, ülke kaynakları bakımından ele alındığında mevcut diş hekimi kliniklerinin 1 milyar dolara yakın bir kaynağa denk geldiği görülmektedir. Devletin sadece ağız ve diş sağlığı merkezleri üzerinden hizmet sunmada ısrarlı davranması hazır kaynakları heba etmek anlamına gelmektedir" dedi.

Açıklamanın ardından dilekçe kampanyası başlatıldı. Oda Başkanı Patnos, vatandaşların ağız ve diş sağlığına yönelik talebini sıcak tutmak, kamuoyunun duyarlılığını arttırmak ve Sağlık Bakanlığı'nda başlamış olan süreci hızlandırmak için kampanyayı başlattıklarını belirterek, kampanyanın 30 Ekim'e kadar devam edeceğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 16:50:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?