7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Pamuk fiyatları toprak ağalarını da zora soktu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, pamuk fiyatının düşüklüğü nedeniyle bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki toprak ağalarının bile iflas ettiğini söyledi.

Diyarbakır Ziraat Odası Başkalığı’nda düzenlenen basın toplantısında, geçen yıl 900 bin lira olan pamuğun kilogram fiyatının bu yıl 500 bin liraya düştüğünü belirten Bayraktar, üreticilerin bu nedenle çok büyük maddi zararının bulunduğunu kaydetti.

Pamuğun, sanayi ürünü olarak gösterilmesi nedeniyle vergisiz olarak ülkeye girdiğini, bu nedenle ithalatının her yıl arttığını ifade eden Bayraktar, ’’Pamuk üretiminde büyük bir nüfus çalışmaktadır. Yapılacak şey ülke içinde bu ürünü desteklemektir. Birkaç yıldır pamuk üretimine başlayan Yunanistan’dan bu yıl 100 bin ton pamuk alıyoruz. Bu, Türkiye’nin ayıbı ve acı gerçeğidir. 2001 yılında 499 bin ton olan pamuk ithalatımız, bu yıl 674 bin tona çıkmıştır. Pamuk alanlarında sürekli geriye gidiş var. Pamuk ekili alanlarında yüzde 17 azalma oldu. Yıllık pamuk üretimimiz de 657 bin hektara düşmüştür. Üretimdeki düşüşe rağmen tüketimimiz artıyor. Türkiye’de yıllık pamuk tüketimi 1 milyon 400 bin tona ulaşmıştır’’ dedi.

Pamuk üretiminde kullanılan girdilerin fiyatında sürekli artış olduğunu dile getiren Bayraktar, son bir yıl içerisinde gübre fiyatında yüzde 60, mazot fiyatında yüzde 35 ve sulama maliyetinde yüzde 25 artış olduğunu kaydetti. Aynı süre içerisinde pamuğun kilogram fiyatının ise 1 milyon liradan 500 bin liraya düştüğüne dikkati çeken Bayraktar, ’’Pamuk, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için çok önemlidir. Pamuktan, bu yıl bölgedeki toprak ağaları bile iflas etmiştir. Bu bölgede çok büyük işsizlik var. Kısa zamanda bu bölgeye yatırım eğilimi göremiyoruz. Bu nedenle insanların köylerine dönüp pamuk, bağcılık ve hayvancılık yapmalarını sağlayacak imkanlar sunulmalıdır’’ şeklinde konuştu.

DİYARBAKIR (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 15:04:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?