7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Park isimleri ne olacak?

Diyarbakır Merkez Kayapınar Belediyesi tarafından yapılan üç parka verilen Kürtçe isimlerin Kayapınar Kaymakamlığı tarafından kabul edilmemesinin ardından, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'nde açılan davada belediyenin istediği yürütmenin durdurulması talebi reddedildi. Park isimlerine ilişkin yargılama ise devam ediyor.

Kayapınar Belediyesi tarafından 2009 yılında tamamlanan üç parka, ''Rojna, Şilan, Rojda'' ismi verildi. Parklara verilen Kürtçe isimler Kayapınar Kaymakamlığı tarafından reddedildi. Park isimlerinin reddedilmesinin ardından Kayapınar Belediyesi, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını ve Kaymakamlığın aldığı kararın bozulmasını talep etti. Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, Kayapınar Belediyesi'nin başvurusu üzerine, "İdari işlemlerin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verileceğine'' dikkat çekerek yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Mahkeme bundan sonraki adımda ise işlemin iptal edilip edilmeyeceği yönünde karara varacak.

Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, Kaymakamlık kararının yürütmesinin durdurulması ve bozulması talebi üzerine Kaymakamlık'tan görüş istedi. Kaymakamlık, Sur Belediyesi'nin almış olduğu ''Çok Dilli Belediyecilik'' kararı üzerine Danıştay tarafından alınan karara atıfta bulunarak, "Belediyelerin yerel koşulları dikkate alarak farklı dil ve lehçeleri kullanan vatandaşlara, belediye hizmetlerinden daha sağlıklı yararlanmaları ve bilgi sahibi olmaları hakkı kapsamında yürüttükleri çalışmalarda Anayasa ve yasalarla belirlenen kuralların dışına çıkmamaları gerektiği, bu hakkın kullanımı Anayasa ve yasalarda belirlenen sınırlar dahilinde olabileceği belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

Park isimlerinin, 15 Ağustos 1998 tarih ve 23434 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Numaralama Yönetmeliği'nin 1. maddesi uyarınca reddedilmesini de isteyen Kayapınar Kaymakamlığı'dan, "Söz konusu isimlerin Türk Dil Kurumu'nun resmi olarak yayınlamış oldukları sözlüklerin taranması neticesinde, güncel Türkçe'nin söz konusu varlığından bulunmadığı tespit edilmiştir" açıklaması yapıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 16:49:18
Güncelleme :13 Mayıs 2009 Çarşamba 16:55:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?