3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Patentli çiğ köfteci

Devlet Patent Ensitüsü, Türkiye'de ilk kez çiğ köfte yoğrulma ve koruma gözeneği imal eden 25 yıllık çiğ köfte ustası Ömer Lütfü Selvicik'e patent verdi.

Avrupa standartlarında çiğ köfte ürettiklerini ifade eden Selvicik, "Yoğrulan çiğ köfte 4 derecelik hava ısından sonra bakteri üretmeye başlıyor. Sağlık açısından çok sakıncalı olan bu durumlu ortadan kaldırmak için Türkiye'de ilk kez soğutmalı çiğ köfte yoğrulma ve koruma düzeneği geliştirdim" diye konuştu.

Selvicik "Çiğ köfte yöreye has bir üründür. Bunun için lezzetin yanısıra sağlık boyutununda büyük önem veriyoruz. Kullandığımız malzemenin tümü birinci sınıf kıyma, bulgul, yeşil sebze ve baharatlardan oluşuyor. Yoğrulan çiğ köfte 4 derecelik hava ısından sonra bakteri üretmeye başlıyor. Sağlık açısından çok sakıncalı olan bu durumlu ortadan kaldırmak için Türkiye'de ilk kez soğutmalı çiğ köfte yoğrulma ve koruma düzeneği değiştirdik. Bu makinamız sürekli çiğ köfteyi soğuk tutarak bakteri üretmesini engellediği gibi üzeri camla örtülü olduğu için sürekli hijyen kalıyor.

Makinamız Devlet Patent Enstitüsü tarafından 'Faydalı Model'adı altında patent verdi müşterilerimize sağlıklı çiğ köfte sunmaktan mutluyum" şeklinde konuştu.
Türkiye'de çiğ köftenin sağlık boyutu ile uzun araştırmalar yapan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Başkanı Doç.Dr. Aydın Vural, "Soğutmalı çiğ köfte yoğrulma ve koruma düzeneği sistemin sağlık açısından yararlı olduğunu söyledi. Yaptıkları saha ve laboratuvar araştırmasında, besleyici değeri son derece yüksek olan çiğ köftenin hijyen açısında büyük riskler taşıdığı tespit ettiklerini ifade eden Vural, "Çiğ köftedu kullanılan malzeme ve yoğurulduktan sonra iyi muhafaza edilirse son derece faydalı bir gıda, ancak bunu yapan kişiler işin sağlık boyutuna dikkat etmiyor" diye yakındı.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 12:26:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?