4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Peruklu' diploma töreni

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin mezuniyet töreninde başörtülü veliler çocuklarına kendi elleriyle diplomalarını verirken, bazı öğrenciler başörtü yasağı nedeniyle törene perukla katıldı.

Başörtü yasağı nedeniyle 6 yıl boyunca peruk takarak okuldan iyi bir dereceyle mezun olan Ayşegül Şimşek adlı öğrenci, "Kendi kıyafetlerimizle okumak isteriz ama şartlar bunu gerektiriyorsa bu şekilde olacak. Peruk takarak okulu bitirdim, bundan sonra memuriyet yaşamımda yine peruk takacağım" dedi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, 33. dönem mezunlarını verdi. Dekanlık salonunda yapılan mezuniyet törenine, Dicle Üniversitesi Rektörü Fikri Canoruç, öğretim görevlileri, mezun olan öğrenci ile velileri katıldı. 86 tıp öğrencisinin mezun olduğu törende, başörtülü velilerin yoğunlukta olduğu gözlendi. Başörtü yasağı nedeniyle bazı öğrencilerin peruk takarak katıldığı mezuniyet törenlerinde, öğrencilerin talebi üzerine mezuniyet diplomalarını veliler kendi elleriyle çocuklarına verdi. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, mezun olan öğrenciler "Hipokrat Yemini" etti.

"MEMURİYETTE DE PERUK TAKACAĞIM"

Kendi kıyafeti ile okulu bitirmek istediğini belirten öğrenci Şimşek, "Öğrencilik yaşamım boyunca başörtü yasağı içerisinde peruk kullanmak zorunda kaldım. Doğal olarak bundan sonra devlet hayatı içerisinde perukla olacak bu iş. Ama Dicle Üniversitesi bu konuda öğrencilerine en ılımlı davranan üniversitelerden bir tanesidir. Dilerim diğer üniversiteler de öğrencilerin şartlarını ve durumlarını göz önüne bulundurarak aynı anlayışı gösterir. Erzurum'daki mezuniyet törenlerinde başörtülü ailelerin mezuniyet törenlerine alınmaması çok kötü bir durum. Doğu Bölgesi ve Diyarbakır'da başörtülü veli sayısı çok fazla. Bunu göz önünde bulunduran rektörlük, başörtülü ailelerimizin mezuniyet törenlerine katılmasına izin verdi. Yasalara uyulur ama orta yol muhakkak bulunur. Kendi kıyafetlerimizle okumak isteriz ama şartlar bunu gerektiriyorsa bu şekilde olacaktır" şeklinde konuştu.

Mezuniyet töreninde bir konuşma yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Fikri Canoruç, "Tıp eğitimi dinamik ve hayat boyu devam eden bir eğitimdir, asıl zorlu eğitim şimdi bu günden itibaren başlıyor. Toplumsal etkinliği en yüksek mesleklerden birinin mensubu olarak demokrasi, adalet, barış kardeşlik ve sevgi gibi insani değerlerin taşıyıcısı olunuz. Atatürk ilke ve devrimlerine, sosyal hukuk devletine bağlı, Cumhuriyetçi, laik, çağdaş, demokratik, akılcı, eleştirel düşünebilen, üretken bireyler olacağınıza olan inancım tamdır" dedi.

Diplomalarını alan öğrenciler, hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra keplerini havaya fırlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2005 Cuma 10:58:50
Güncelleme :17 Temmuz 2005 Pazar 10:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?