7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

PKK 'terör listesi'nden çıkarılmalı!

İSVEÇ HEYETİNDEN PKK DEĞERLENDİRMESİ.

İsveç Sol Parti Milletvekili Jacob Johnson, PKK'nın da içinde bulunduğu ve 12 örgütün yer aldığı "terör listesi" nin hukuki olmadığını iddia ederek, "İktidara geldiğimizde bu listeyi ortadan kaldıracağız" dedi.

İsveç Sol Parti Milletvekili Jacob Johnson ve Sol Parti Milletvekili adayı Hediye Güzel, Barlönge Sol Parti belediye adayı Leyla Çelik, siyasetçi Yekbun Alp ile Yazar Haydar Diljen'den oluşan heyet, Kürt sorununu yerinde görmek ve Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ilerleme süreciyle ilgili incelemelerde bulunmak için Diyarbakır ve Mardin'de çeşitli temaslarda bulundu. İncelemeleri ardından Diyarbakır Sümer Park Resepsiyon Salonu'nda açıklama yapan Milletvekili Jacob Johnson, Kürt dili üzerinde halen baskı ve kısıtlamaların olduğunu savundu.

Kürt dili önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Johnson, "Tutuklu Kürt çocuklarının durumu Türkiye'nin AB üyeliği için hazır olmadığının en büyük göstergesidir. Ben de İsveç'teki partiler de Türkiye'nin AB'ye üye olmasını istiyoruz. Birçok siyasetçi, belediye başkanı ve insan hakları savunucusu gözaltına alınıp tutuklandı. Binlerce çocuk yargılanıyor. Bu bizi kaygılandırıyor. Tutuklu bulunan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, İsveç PEN üyesi. Bize gelen mektupları İsveç'in birçok gazetesinde yayınlandı. Erbey'in özgürlüğü için çeşitli kampanyalar yürütülüyor. Biz bu çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.

Açıklamadan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jacob Johnson, "Eylül ayında seçimler var. Partiniz iktidara gelirse PKK'yı terör listesinden çıkarır mı" sorusuna karşılık, "PKK'nın ve 12 örgütün içinde bulunduğu bu liste Amerika tarafından yazılmış. Birileri oturmuş bu listeyi hazırlamış. Bu hukuki bir liste değil. İktidara geldiğimizde bu listenin son bulmasını sağlayacağız" iddiasında bulundu.

"Çözüm bu listelerde değil, çözüm diyalog ve barışçıl yöntemlerde" görüşünü dile getiren Johnson, "Her iki taraf da diyaloğu esas almalı" şeklinde konuştu.

Açıklama tercümanlar aracılığıyla, Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi ve Türkçe olarak yapıldı.

İSVEÇ HEYETİNDEN PKK DEĞERLENDİRMESİ.
İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2010 Çarşamba 14:32:05
Güncelleme :30 Haziran 2010 Çarşamba 14:48:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?