7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Polis engelleri kaldırıyor

DİYARBAKIR'DA ENGELLİLER İÇİN ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Karakol ve birimlerin fiziki yapılarını engelli vatandaşlara göre dizayn eden Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, sokağa çıkamayacak durumda olan engelli vatandaşlara pasaport ve şikayet gibi konularda bundan böyle evlerde hizmeti verecek.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından 'Modern kentleşmede Engellilerin Güvenliği ve Kent Güvenliğine Katkıları' çalıştayı düzenledi. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde yapılan çalıştaya, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, akademisyenler ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı. Engellilerin ülke genelinde kent güvenliğine yaptıkları ve yapabileceklerinin tartışıldığı çalıştayın ev sahibi olarak açılış konuşması yapan Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, 30 yıl önce yaşayan bin engelli vatandaşın yaşadığı sorun ile günümüzde karşılaştığı sorunlar arasında büyük farklılıkların ortaya çıktığını belirtti.

Sağlam, "Kentlerde binalar yükselmekte, park alanları daralmakta ve araç trafiği daha da yoğunluk kazanmaktadır. Rahatlıkla girip çıktığınız yerlere, trafikte, sokakta apartmanda acaba burada bir engelli nasıl yaşar, ne sorunla karşılaşır diye düşünmek bulunduğumuz konumun gereğini yapmak onları çok seviyorum demekten çok daha önemlidir" dedi.

Hizmetlerin özürlüler tarafından kolay erişilebilir olması için Emniyet Müdürlüğü olarak gerekli çalışmaların başlatıldığını vurgulayan Sağlam, "Birçok hizmet binamız girişini rampalar kurup asansörlere kadar engellilere göre dizayn edildi. Engelli hizmet alanları oluşturduk. Örneğin Pasaport Şubesi'nde işlemi olan bir engelli vatandaşımız kendileri için belirlenen yerde parmak izi alınıp işlemleri yapılmaktadır. Yine sokağa çıkamayan özürlüler için hizmeti ayaklarına götüreceğiz. Bizden yardım isteyen bütün engelliler önceliklerimiz arasında olacaktır. Zor durumda olup da sesli şekilde arayamayacak durumda olan kişiler 155 Polis İmdat hattına cep telefonundan mesaj göndererek ihbar yapabilir "şeklinde konuştu. Vali Hüseyin Avni Mutlu ise kente 7 bin 200 engelinin özel rehabilitasyon merkezlerde tedavi gördüğünü 6 bin 500 kişinin ise özürlü bakım kapsamında alındığını söyledi. Çalıştaya katılan Başbakanlık Özürlüler İdaresi Eğitim ve Rehabilitasyon Daire Başkanı Süleyman Rıdvanoğlu, Türkiye'de 8.5 milyon engelli bulunduğunu söyledi. Yüzde 12.29 olan engelli nüfusu içinde yüzde 34'ünün doğum öncesi ve sonrasından kaynaklandığının altını çizen Rıdvanoğlu, bunun da akraba evliliğinden kaynaklandığını belirtti.

DİYARBAKIR'DA ENGELLİLER İÇİN ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 13:45:04
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 22:48:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?