3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Rahim kanserine dikkat

Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sık görülen hastalıkların başında 'Rahim kanseri' geliyor.

Özel Veni Vidi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Murat İnal, rahim ağzı kanserine yakalanmamak için yılda en az bir kere jinekolojik muayene yapılması gerektiğini söyledi.

Çoğunlukla rahmin boynunda ve vajinanın başlangıç kısmında meydana gelen bir hastalık olan ve Diyarbakır'daki kadınların adeta korkulu rüyası haline gelen rahim kanseri için uzmanlardan ciddi uyarılar geldi. Tıp dilinde 'Ulterus Kanseri' denilen rahim kanserinin Türkiye'ye yıllık maliyetinin 2 milyon dolar olduğu belirtildi. Rahim kanseri hakkında bilgi veren Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Murat İnal, rahim ağzı kanseri ve kadın hastalıkları kanserine yakalanmamak için kadınların yılda en az bir kere jinekolojik muayene olmaları gerektiğini ifade ederek, "Rahim ağzı, yumurtalık ve rahim kanseri diye adlandırdığımız bu kavramların hepsinde en önemli nokta düzenli takip yapılmalıdır. Düzenli takip yapılmadıktan sonra zaten bütün bu olguların kaçınılmaz olarak karşımıza çıkması söz konusudur. Bunların ortaya çıkmasıyla ilgili kesin olarak ortaya konan deliller henüz yok. Özellikle rahim ve yumurtalık kanserinde sadece öne sürülen bazı tezler söz konusu. Bunlar içinde en önemlisi şu ana kadar diğer kanser türleri arasında bütün sürecin net olarak ortaya konulduğu rahim ağzı kanseri var. Şu anda günümüzde biliniyor ki; cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV virüsünün, 15-20 yıllık bir süreçte rahim ağzı kanserine yol açtığı kesinleşmiş durumda ve bu virüse karşı bir aşı geliştirilmiş durumda. Şu anda bu aşı Türkiye'de kullanımda. Devlet tarafından desteklenen bir aşı değil. Dünyada 105 ülke tarafından tamamen kabul edilmiş ve devlet tarafından karşılanan aşılar statüsünde" dedi.

RAHİM AĞZI KANSERİNİN TÜRKİYE'YE YILLIK MALİYETİ 2 MİLYON DOLAR

Rahim ağzı kanserinin Türkiye'ye yıllık maliyetinin 2 milyon dolar, bir hasta için bir yıl içerisinde uygulanan aşı tedavisinin ücretinin ise 750 YTL olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Murat İnal, şöyle konuştu:

"Rahim kanserinde bizi en çok korkutan durum kilo, yüksek tansiyon gibi faktörler. Bunlar rahim kanserini kolaylaştıran faktörlerdir. Bu tarz olgularda mutlaka bütün bayanların yılda bir kez jinekolojik muayeneye girmesi gerekmektedir. Yumurtalık kanseri ile ilgili belirli hipotezler var. Bu hipotezler arasında doğum yapmamış olmak, çok erken yaşta adet görüp çok geç yaşta menopoza girmiş olmak, bu tarz faktörlerin etken rol oynadığı tahmin ediliyor. Buna bağlı olarak da bütün kadın kanserlerindeki önemli olan nokta şudur: Jinekolojik anlamda muayenelerini yılda bir kez mutlaka yaptırmaları. Diğer bir deyişle de rahim ağzı kanseri için aşıyı öneriyorsak da rahim ağzından siğil örneği alınmasının da her sene düzenli olarak yapılması mutlak bir kuraldır. Bölgenin kadın hastalıkları kanseri konusunda çok net bir istatistiki verisinin olmaması sadece bölgenin değil tüm Türkiye'nin sorunudur. Türkiye'de de istatistik verileri bu anlamda kanser verileri arasında Türkiye'deki en sağlam veriler sadece İzmir'den çıktı. Bu konuda bölge ile çalışmalar yapıp bölgedeki hastalara yardımcı olacağız."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 21:08:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?