7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Raporda çelişkili veriler var iddiası

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu, bölgede çeşitli inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere geldiği Diyarbakır'da, beklemediği durumlarla karşılaştı. Komisyon üyesi CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, Valiliğin "Diyarbakır Olayları" ile ilgili sunduğu verilerin gerçeği yansıtmadığını bu nedenle dosyayı veren makama iade ettiklerini söyledi. 

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Diyarbakır'daki incelemelerini tüm hızıyla sürdürüyor. Heyetin ilk gün ziyaret ettiği İl Valiliği'nde kendilerine sunulan istatisliklerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Komisyon üyesi CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, kendilerine dün Valilik tarafından Diyarbakır'la ilgili genel anlamdaki verileri içeren bir dosya sunulduğunu belirterek, "Bu dosyayı kaba taslak incelediğimizde verilerin gerçeği yansıtmadığını belirledik ve bu nedenle bu dosyayı bize veren makama iade ettik. Teslim ettiğimiz dosya için yetkiliye bize verilerin doğru verilmesi istedik. Bunun yanında Diyarbakır İl Jandarma, Vali, Vali yardımcıları, Hakim ve Savcılar'ın fişlendiği söylendi. Bu konularda tam olarak istediğimiz verici cevapları alamadık. İşte haber vermeden yaptığımız incelemelerde tüm gerçekleri çıplaklığıyla görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Komisyon üyesi Değer, ayrıca Diyarbakır'ın Lice ve Kulp ilçelerinde de incelemelerde bulunduklarını söyleyerek, "Kulp'ta bulunan 11 kişiye ait toplu mezarla, Lice'de bulunan dede ile torununa ait kemiklerle ilgili yürütülen davanın akıbeti hakkında yetkililerden bilgi aldık. Ancak Komisyon olarak iki konuda da yeterli bilgi alamadık. Bunun yanında Diyarbakır olayları ve jandarmanın fişlenme iddialarıyla ilgili yeterli bilgi alamadık. Sonuç itibariyle gerçeklerin açığa çıkması gerekiyorsa, komisyonun doyurucu bilgiler alması gerekmektedir" dedi. 

TBMM İnsan Hakları Komisyonu heyeti, Diyarbakır'daki incelemelerine Baro Başkanlığı'nda son verdi. Heyet, Diyarbakır Barosunu ziyaret ederek çeşitli görüş alış-verişlerinde bulundu. Ziyaretle ilgili açıklama yapan Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, bu geziden bir saat önce haberdar olduklarını vurgulayarak, "Biz Diyarbakır Barosu olarak İnsan Hakları konusunda hazırız. Komisyona sunacağımız 6 klasörden oluşan raporumuz hazırdır. Geçen hafta bu aynı dosyayı Diyarbakır Valiliğine de teslim ettik. Özellikle 28 Mart'tan sonra Diyarbakır'da gerçekleşen şiddet eylemleri sonucunda birçok göz altı olayı gerçekleşti ve bunun sonucunda ölümler meydana geldi. Son olaylardaki göz altına alınanlar çocuklara sistematik biçimde işkence yapıldı. Biz özellikle komisyonun Türkiye'de işkencenin, Türkiye'nin gündemi olmaması açısından bu olaylar üzerine ivedilikle el atmasını talep ediyoruz. 

Cumhuriyet Savcılığı'ndan aldığımız bilgilerde olaylarla ilgili 31 ayrı vaka hakkında resmi soruşturma başlatıldığını öğrendik. Başlatılan bu soruşturmanın aynı zamanda idari tedbirlerle de desteklenmesi gerekiyor. Bu olayları gerçekleştiren güvenlik güçlerinin tespit edilerek açığa alınmasını istiyoruz" dedi. 

Heyet, daha sonra ikili görüşmelerini basına kapalı olarak gerçekleştirdi. Heyet Diyarbakır'daki incelemelerini tamamladıktan sonra, Batman'a hareket etti.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 10:33:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bedir Han IP: 88.226.6.xxx Tarih : 26.05.2006 10:59:57
Bu devirde bile hala pkk basın organlarını kullanarak kendi teröristliğini devletin üstüne yıkabiliyor. Gören gözler bu canilerin amacını biliyor. Allah Devletimize, Milletimize zeval vermesin.