3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Rekabet sağlığa yaradı

Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na mensup kişilerin özel hastanelerde de tedavi olmalarına imkan sağlayan yasanın yürürlüğe girmesi, devlet hastaneleri ve özel hastaneler arasında rekabet başlatınca sağlık hizmetlerini kalitesi yükseldi.


Diyarbakır'da MR çektirmek için daha önce 1 yıl hastane kapılarında perişan olan vatandaşlar şimdi ücretsiz son model araçlar ile evlerinden alınıp hastaneye getiriliyor. Burada tedavi gören hastalara soğuk ve sıcak içecekler ikram ediliyor ve günlük gazete veriliyor.


Sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde verilmesi için yürürlüğe konulan Sağlıkta Dönüşüm Projesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sağlık sektöründe hizmet kalitesini arttırdı. Sağlık merkezi ve hekim yokluğu nedeniyle sağlık skandalları ile zaman zaman gündeme gelen Diyarbakır'da bir süre önce yaşanan skandal görüntülerinden eser kalmadı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na mensup kişilerin özel hastanelerde tedavi olmalarına imkan tanıyan yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Diyarbakır'da ard arda açılan ve sayıları 9'u bulan özel hastaneler ile resmi hastaneler kendi aralarında rekabete girince kazanan hasta vatandaşlar oldu.

SOKAKTA HASTA KAPMA YARIŞI
Günde yaklaşık 7 bin 500 kişinin özel hastanelerde tedavi olduğu Diyarbakır'da hastaneler, daha çok kişiye hizmet vermek için adeta sınırları zorluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerden yüksek ücretler ile doktor transfer eden hastaneler hastalara da her türlü kolaylığı sağlıyor. Diyarbakır'da hizmet kalitesini her geçen gün artıran hastanelerin başında gelen Özel Güneydoğu Hastanesi, hastaları ücretsiz servisler ile taşıyor. Son model konforlu araçlarla evlerinin önünde ücretsiz alınan
vatandaşlara hastanede görevliler tarafından soğuk ve sıcak içecekler ikram ediliyor. Hastalara polikliniklerde doktor sırası beklerken de günlük gazeteler veriliyor.
Bölgede yaşayan vatandaşların ekonomik nedenlerden dolayı geçim sıkıntısı yaşadığını ifade eden Özel Güneydoğu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Güler, "Diyarbakır'da işsizlik oldukça yüksek boyutlara ulaştı. Bölgede çok büyük ekonomik sorunlar var. Biz sağlık sektörü olarak bu ekonomik sorunlar doğrultusunda hareket ederek bir dizi uygulama başlattık. Bunların başında ücretsiz servis araçları geliyor. Hastalarımızın ücret ödemeden ve ulaşım problemi yaşamadan hastanede tedavi olmaları için şehrin farklı noktalarından ücretsiz hasta servisleri kaldırıyoruz. Bütün hastalarımız servis saatlerini biliyor. Nüfusun yoğun olduğu semtlerde her saat başı servis kaldırıyoruz. Klimalı son model 7 minibüsümüz var. Hasta servisle geliyor. Hastaneye geldiği gibi hemen tedavi oluyor. Vatandaş polikliniklerde beklediği sırada görevli arkadaşlarımız hastanın isteğine bağlı olarak sınırsız soğuk ve sıcak içecekler ikram edip günlük gazeteler dağıtıyor. Hastanın işi bittiği zaman ise ücretsiz servislerimiz
onları tekrar gidecekleri yerlere bırakıyor. Ulaşım sıkıntısı yaşayan ve yol parası olmayan vatandaşlar ücretsiz servislere büyük ilgi gösteriyor. Yoğunluk nedeniyle bazen aynı anda 5 aracı servise çıkarıyoruz. Yaptığımız her hareketin temelinde halkın bütçesine ve devletin bütçesine katkıda bulunma çabası var. Amacımız hizmeti en ucuz şekilde vatandaşa sunmak ve hastanın maliyetini düşürmektir" dedi.

REKABET VATANDAŞA YARIYOR
"Bu hizmet halkın devlete bağlanmasına yol açmıştır" diyen Dr. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bağ-Kurlu, SSK'lı hastaların daha önce çekmiş olduğu sıkıntıları herkes çok yakinen biliyor. Şu anda hasta şikayetleri 5 yıl öncesine göre ciddi düzeyde azalmıştır. Hasta şikayetlerini asgariye indirmeye çalışıyoruz. Bu hastaların devlete olan bağlılığının da artmasına yol açıyor. Onun için biz hükümetimizin özel sektöre vermiş olduğu bu desteğinin artarak devam etmesini istiyoruz. Bu sektöre verilen destek sonucu şöyle bir sonuç da doğmuştur. Devlet Hastaneleri de özel açılımları sonucunda kendisine
çekidüzen vermiştir. Devlet Hastanelerinde de hizmet kalitesi artmıştır. 5 yıl öncesi Diyarbakır Devlet Hastanesi'nin vermiş olduğu hizmetle şimdiki hizmet arasında dağlar kadar fark vardır. Bunda tabi özel sektörün açılımlarının etkisi çok büyük. Özel sektörün hizmet kalitesinin yükselmesi özel ve resmi hastaneler arasında bir yarışa yol açmıştır. Ve bu yarışta kazanan ise halk olmuştur. Halk daha kaliteli daha iyi hizmeti daha ucuza almaktadır."

KURUMLAR VERGİSİ REKORTMENİ OLDU
1997 yılında kurulan ve 300 kişinin istihdam edildiği Güneydoğu Özel Hastanesi 2007 yılında Diyarbakır'da kurumlar arasında vergi rekortmeni oldu. 40 uzman hekimin görev yaptığı hastaneye yaklaşık bin 300 kişi her gün tedavi olmak için geliyor. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte MR, endoskopi ve ultrasyonun artık 1 yıl değil bir günde çekildiğini kaydeden Özel Güneydoğu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Güler, özel sektör açılımının devlete ek bir yük getirdiğini iddia edenleri eleştirerek, "Devlet Hastanelerinin hizmet birim fiyatları ile hizmet veriyoruz. 20-25 YTL'ye hastayı paket fiyat üzerinde tedavi ediyoruz. Bizim parolamız insandır. Onlara bizim için önemli oldukları hissini veriyoruz. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na mensup kişilerin özel hastanelerde tedavi olmalarına imkan tanıyan yasanın yürürlüğe girmesi ile iş gücü kaybı ve tasarruf olmuştur. Özel sektöre açılımın ek bir yük getirdiğini iddia edenler çok yanlış şeyler söylemektedir. Daha önce hastanede bir memur muayene olmak için günlerce gelip iş gücü kaybına uğruyordu. Şimdi bir günde tedavi olup işinin başına dönüyor. Bu hizmetlerin önünü diyelim kapattığınızda bütün buradaki hastaların da devlet hastanelerine yığıldığını düşünürsek tekrar eski 10 yıl önceki skandal görüntülere dönmüş olacağız" şeklinde konuştu.

..
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 17:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?