7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Rektörden açılıma destek

DİCLE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ SARAÇ'IN BASIN TOPLANTISI

Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne atandığı günden bu yana köklü değişiklikler yapan Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, hükümetin başlattığı açılıma da destek verdiklerini ve bu konuda çalışmalar içerisinde olduklarını belirtti.

Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne geldiği günden bu yana köklü değişiklikler yapan Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç bugün yardımcıları Prof. Dr. Aslan Bilici, Prof. Dr. Mustafa Arıca, Prof. Dr. Aytekin Sır ve Genel Sekreter Prof. Dr. Sabri Eyigün ile birlikte basın mensuplarına icraatları konusunda bilgi verdi. Rektör Prof. Dr. Saraç, öncelikle hem öğretim görevlisi hem de öğrenci sayısında ciddi bir artış yaptıklarını ve gelecek senelerde de aynı artışı sağlayacaklarını belirtti. Basın mensuplarının, demokratik açılım ve 'Kürdoloji' bölümleri ile ilgili sorularına ise Saraç, "Biz Yaşayan Diller Enstitüsü'nü hayata geçirdiğimizde henüz demokratik açılım süreci başlamamıştı. Biz geldiğimizde ilk olarak kapatılan bölümleri açmayı hedeflemiştik ve bu konuda problemi araştırdık, öğretim üyesi açığı, öğrenci alımı ile ilgili araştırma yaptık ve bunları çözerek bir bölümü açtık. Özellikle şu an Arap dili ve Fars dili bölümü açıldı. Kürdoloji ve Doğu dilleri açılacak mı, bu konuda araştırmalarımız var.

Altyapının oluşması gerekiyor öncelikle, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yaptığı bir toplantı vardı ve biz de davet edildik. Orada şu konuşuldu, Kürdoloji açılabilir mi, açılması için altyapı ne gerekiyor, çok ciddi bir şekilde konuşuldu. Bu konuda herkes pozitif bir bakış açısına sahip, başta YÖK olmak üzere birçok üniversite tarafından dile getirildi. Bunun bir ihtiyaç olduğunu ve ciddi taleplerin olduğunu dile getirdik ve sonuç olarak bunun açılabileceği ancak altyapısının oluşturulması gerekiyor.

YÖK kurulunda başka diller için de altyapının hazırlanması konusunda karara varıldı ve bizim de böyle bir bölüm veya benzeri bir bölüm için altyapı, hoca yetiştirilmesi, bulunması lazım. Bir teklif sunulması için mevcut kriterler var, ben böyle bir bölüm açmak istiyorum dediğinizde bir hazır şey sunmanız gerekiyor" dedi.

Demokratik açılıma da üniversite olarak destek verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Saraç, "Demokratik açılıma tüm üniversite olarak desteği verdik ancak altını ve içini doldurmak gerekiyor. Bu desteği sözde vermek yeterli değil. Bir şeyler yapmak gerekiyor ve biz de Sosyal Araştırmalar Merkezi kurma adına girişimlerimizi başlattık. Bu konuda projeler neler olabilir bunları hazırlıyoruz. İnşallah bu süreçte yapacağımız çalışmalar bu sürece katkı sağlayacak diye düşünüyorum. Anket ve diğer çalışmalara da başlandı ve devam ediyor" diye devam etti.

Dicle Üniversitesi'ne öğretim görevlisi bulma konusunda Diyarbakır'ın negatif imajı nedeniyle zorlandıklarını belirten Saraç "Maalesef Diyarbakır'ın negatif imajı var. Biz tüm Türkiye'den hoca çekmeye çalışıyoruz, ama maalesef Diyarbakır negatif yönüyle sunuluyor ve insanlar gerçekten burada çok ciddi bir terör sorunu olduğunu, yani akşam hava karardığında kimsenin dışarı çıkamadığını, her yerde çatışma olduğunu düşünüyorlar. Çok sayıda hocayı buraya getirttiğimizde çok ciddi geri dönüşler aldık.

Geldiklerinde ailelerinin göndermek istemediklerini, kimisinin helalleşerek geldiğini ve bu tür inanılması güç şeylere şahit olduk. Bu konuda herkese çok ciddi görev düşüyor, üniversite olarak bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bölgemizi ve özellikle ilimizi pozitif bir imaja çevirmek ve biliyorsunuz Diyarbakır Şark'ın Parisi olarak adlandırılırdı. Niçin yine o imaja kavuşmasın? Biz üniversite olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. Hocalara gelin Diyarbakır'ı bir görün ondan sonra kararınızı verin diyoruz ve sonuçta

Diyarbakır, halkımız ve yöremiz kazanacak. Giden hocalarımıza da gelenlere de kapımız her zaman açıktır" şeklinde konuştu.

Dicle Üniversitesi'nde geçen yıl ortaya çıkan ve geçmiş yönetimle ilgili ilaç yolsuzluğu iddialarıyla ile ilgili olarak bir açıklamada bulunan Rektör Saraç, soruşturmanın devam ettiğini belirterek, "İlaç yolsuzluğu konusunda ise, bizim oradaki kastımız birilerinin usulsüzlük yaptığı tarzında değil ama giren ve çıkan belli değildi. Biz de depolama sistemini yaptık ve şu anda soruşturması devam ediyor. Tarihi geçmiş ilaçların bir kısmı değiştirildi" diye konuştu.

Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç ayrıca üniversiteye iletişim fakültesi, güzel sanatlar fakültesi, eczacılık fakültesi, sosyal bilimler fakültesi, eğitim bilimleri enstitüsü, bilgisayar mühendisliği, iç mimarlık, diyaliz teknikerliği, teknik bilimler meslek okulu, tıbbi tanıtım ve pazarlama, diş protez teknikerliği, çevre sağlığı teknikerliği, hastane yönetimi ve organizasyonu, mermer ürünleri, işletme ve matbaacılık gibi bölümleri açmayı hedeflediklerini belirtti.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ SARAÇ'IN BASIN TOPLANTISI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba 13:51:00
Güncelleme :6 Ocak 2010 Çarşamba 20:33:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?