8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Robotlar Sumo güreşi yaptı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi öğrencileri 'Sumo' adını verdikleri minik bir robot yaptı. Sumo güreşçilerine oranla hayli küçük olan robot ringde karşılaştığı rakiplerini etrafına yerleştirilen sensörlerle algılayıp ringin dışına itiyor.

Dicle Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mehmet Siraç Özerdem danışmanlığında bölüm öğrencileri Murat Deniz, Bayram Arslan, Murat Güleydin, Mehmet Demir, Hüseyin Özmen, Fırat Kan tarafından yapılan robot 10 santim boyunda ve sadece 500 gram ağırlığında. Öğrencilerin ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Siraç Özerdem'in çabaları ile uzun bir çalışmanın ardından hazırlanan Sumo güreşçisi robot kısa bir süre önce İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Robot Olimpiyatları'nda çeyrek finale kalan robotlar arasında yer aldı.

Kameralar karşısında minik bir şov da yapmaktan geri kalmayan Sumo robot ufak tefek aksilikler yaşasa da rakibini ringin dışına atmayı başardı. Robot gövde kısmında yer alan sensörler sayesinde karşısındaki rakibini algılıyor. Rakibini algılayan Sumo robot harekete geçip rakibini ring etrafında yer alan beyaz çizginin dışına atmaya çalışıyor. Robot, alt kısmında yer alan siyah-beyaz renk algılayıcıları sayesinde ring alanının dışına çıkmıyor. Sumo robotunun tasarımcılarından Yrd. Doç. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, Sumo güreşçisi robota benzer birçok projelerinin olduğunu ama henüz bu projeleri gerçekleştiremediklerini anlattı.

Özerdem, "Dicle Üniversitesi'nde ilk kez yapılan bir çalışma. Bizim bölüm öğrencilerinin hayli meraklı olduklarını biliyoruz. Bizim amacımız da bu arkadaşlarımızı bir araya getirip bunlarla güzel bir proje oluşturmaktı. Aslında projemiz sadece bu değil bunun dışında farklı projelerimiz de var ama daha gerçekleştiremedik, üzerinde çalışmaktayız. Bu sumo robotunu biz hazırladık. İTÜ'de yapılan robot olimpiyatları vardı, ona katıldık. Ve onların standartları vardı; robotun ağırlığı 500 gram olacak çapı uzunluğu 10 santimetre olacak biz de bu boyutlarda hazırladık. Bunu mindere bıraktığımızda rakibini de bırakıyoruz. Etrafında sensörleri var, infralet üzerinden çalışıyor. Karşı rakibi algıladığında da itme usulüyle, zaten sumo dediğimiz itmeye dayalı olarak minderin dışına atmaya çalışıyor. Minderin etrafında beyaz çizgiler var.

Çizgilerin dışına da çıkmamaya çalışıyor. Rakibini minderin dışına atınca da kazanmış oluyor. Böyle bir çalışma sistemi var. Amacımız robota meraklı gençleri ve hocaları bir araya getirmek" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 23:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet yaraş IP: 88.229.207.xxx Tarih : 21.10.2010 15:20:34

hocam sizi ve emeği geçen bütün arkadaşlarımızı kutlar başarılarınızın devamını dilerim.