5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Roj Tv davasına devam edildi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 21 Aralık 2005 tarihinde Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e Roj TV'nin kapatılmaması için mektup gönderdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan DTP'li 56 belediye başkanının yargılanmasına devam edildi. 

Terör örgütü PKK yanlısı yayın yapan Roj TV ile ilgili Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup gönderdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan DTP'li 56 belediye başkanının yargılandığı Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, önceki duruşmalara katılmayan sanık 3 belediye başkanı hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan ve aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ve Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçi'nin de bulunduğu 53 belediye başkanı ise duruşmaya katılmadı. 

Iğdır'ın Hoşhaber Belediye Başkanı Nusret Aras, savcılıkta verdiği, ''Mektubun içeriğini bilmiyorum ve katılmıyorum. Ben imza vermedim'' ifadesine katılmadığını belirterek, ''Benim savcılıkta verdiğim ifade, zapta yanlış girmiştir. Mektubun hazırlanmasından haberim yoktu; ancak içeriği sonra bana bildirildi. İçeriğine katılıyorum'' dedi. Mahkeme başkanının ''Söz konusu TV kanalının terör örgütüyle bağlantısı olup olmadığı konusunda bilginiz var mı?'' sorusuna sanık Aras, ''Bilgim yok. Roj TV'yi izliyorum'' şeklinde yanıt verdi. 

Sanık Diyarbakır'ın Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin de savunmasında, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e gönderilen mektubun içeriğine katıldığını söyledi. Sanık Akengin, Roj TV'nin yurt dışından değil de yurt içinden yayın yapması gerektiğini savunarak, ''Roj TV'in gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle gündeme gelen Trabzon'daki çete iddialarının ortaya çıkarılması ve demokrasinin geliştirilmesi için özellikle Trabzon'dan, Ankara'dan ve Diyarbakır'dan yayın yapmasını istiyorum'' dedi. Sanık Akengin'in savunması üzerine sinirlenen mahkeme başkanı, sanığa, ''Çeteler konusunda bilgi sahibi misin? Bildiğin bir şey varsa anlat'' dedi. Sanık Akengin'in, ''Benim yok. Sizin varsa siz anlatın'' demesi üzerine mahkeme başkanı, ''Burada yargılanan ve sanık durumunda olan sensin, ben değilim'' şeklinde tepki gösterdi. Tartışma, diğer avukatların araya girmesiyle son buldu. Geçen yıl Konya'da geçirdiği trafik kazası nedeniyle önceki duruşmalara, mazeret bildirerek katılmayan Siirt'in Kurtalan Belediye Başkanı Murat Ceylan da, savunmasında mektubun içeriğine katıldığını bildirdi. Savcı, mütalaa hazırlamak için ek süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
 
56 DTP'li belediye başkanı hakkında, TCK'nın 314/3 ve 220/7 maddesini içeren "Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 21:10:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?