7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Roj TV'deki konuşmasından yargılanıyor

ihdRoj TV'de Temmuz 2005 tarihinde telefon bağlantısıyla yaptığı konuşma nedeniyle hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Avukat Selahattin Demirtaş'ın, davaya ilişkin ilk duruşması bugün yapıldı. 

İHD Şube Sekreteri Ali Akıncı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, davayla ilgili olarak şu bilgilere yer verdi: 

"Şube Başkanımız, yapmış olduğu bu konuşmada özetle; İmralı Kapalı Cezaevi'nde tutulan Abdullah Öcalan'ın beyanlarının KONGRA-GEL ve Kürtler tarafından halen dikkate alındığını, bu nedenle Öcalan'ın, çatışmaların durdurulması hususunda nihai ve kalıcı barışın gerçekleştirilmesi için önemli bir rolünün olabileceğini ancak bunun için avukatlarıyla ve ailesiyle görüştürülmesi gerektiğini, Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması gerektiğini ifade etmişti. Bugün yapılan duruşmada Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, Demirtaş'ın bu beyanlarının örgüt propagandası olduğunu ve bu nedenle TCK 220 / 8. maddesi uyarınca 1.5 ile 4.5 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını, kamu haklarından ve dernek yöneticiliğinden men edilmesini talep etmiştir. Duruşma, Demirtaş'ın savunmasını hazırlaması için 19 Eylül 2006 tarihine ertelenmiştir." 

Davanın ifade özgürlüğü önünde ciddi bir engel olduğu savunulan açıklamada, "Şube başkanımız şahsında bütün demokrasi güçlerine yönelik bu ve benzeri baskıların bizleri yıldırmayacağı, İHD tarihi incelendiğinde açıkça görülecektir. Bizler, ifade özgürlüğünü savunan ve bunun gerçekleşmesi için mücadele eden bir dernek olarak aynı zamanda mağdur oluyoruz, mağdur ediliyoruz. İnsan hakları ihlalleri olmasın, insanlar hukukun ve insan haklarının güvencesi altında yaşasın diye uğraş veren derneğimiz, en çok hak ihlaline uğrayan dernek olma özelliğini de taşımaktadır. Şube başkanımız hakkında bugüne kadar 70'ten fazla benzer soruşturma ve dava açılmıştır. Son zamanlarda bizlere yönelik artan baskılara son örnek olan bu davanın, ifade özgürlüğü önünde ciddi bir engel olduğu düşüncesindeyiz. Demokratik kamuoyunu bu nedenle duyarlı olmaya ve davayı sahiplenmeye davet ediyoruz" denildi.
.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2006 Çarşamba 19:05:18
Güncelleme :21 Haziran 2006 Çarşamba 19:21:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?