7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Sağlığı olumsuz etkileyebilir

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağını, gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sağlık Müdürü Kubat, sıcakların kendisini göstermesiyle birlikte güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu, 11-16.00 saatleri arasında uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini belirterek, "Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için de dikkatli olunmalı, bol sıvı alınmalı, haşlanmış sebze ve meyve tercih edilip, yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları, sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalıdır. Havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı, hava sirkülasyonu sağlanmalı, gerektiğinde ılık duş alınmalıdır. Ayrıca, açık renkli bol giysiler giyilmeli ve geniş kenarlı şapka takılmalıdır. Aşırı sıcak havalarda hafif ve sulu gıdaların seçilmesi, kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmesi gerekmektedir" dedi. 

Sıcak çarpmasına karşı da uyarıda bulunan Müdür Kubat, "Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak suretiyle serinletilmeli, bilinç bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2006 Salı 10:45:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?