9
Mayıs
2024
Perşembe
DİYARBAKIR

Sağlık için çavdar ve mısır ekmeği

ÇAVDAR VE MISIR YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRIYOR

Herbalist Cahit Gürkaş, çavdar ve mısırın yaşam kalitesini artırdığını söyledi.

Diyarbakır'daki Akdemir Baharat kuruluşunun Herbalisti Cahit Gürkaş, kalp, damar, böbrek hastalıkları, kolesterol, yüksek tansiyon, şeker ve kanserin günümüzde sık karşılaşılan hastalıkların başında geldiğini belirterek, "Günlük yaşantı içerisinde tüketilen gıdalar taşıdığı temel yapı taşları sayesinde bir takım hastalıkların boyutunu ilerletmekle birlikte, bazı hastalıklarda tedaviye yönelik bir takım belirtiler oluşturmaktadır. Ancak tabii ki hastalığın boyut aşamasına göre mutlak surette tıbbı bir müdahalenin olması gerekli. Bununla birlikte bitkisel kürlerin kullanımı yapılırken mutlaka bir doktora danışılmalı. Aksi halde alınan tıbbı ilaç etkileşimleri ile hastanın durumunu daha da kötüleştirebilir. Nihayetinde telafisi olmayan sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bilimsel olarak şifa derecesi kanıtlanmayan bitkiler kullanılmamalı. Her ne kadar ilk etapta iyi geldiği sanılan bitki, ileriki dönemlerde bazı komplikasyonlar doğurabilir. Bu husus asla göz ardı edilmemeli" dedi.

Dengeli beslenme alışkanlığı ile muhtemel hastalıkların önüne geçmenin mümkün olduğunu söyleyen Gürkaş, "Örneğin bir şeker hastası her şeyi yiyebilir fakat ölçülü ve bilerek yiyen bir kimsedir. Diyet mahrumiyeti değildir. Besin unsurlarının besi değerleri, kalori miktarları ve şekere dönüşebilme oranları ile aşağı yukarı zararsız bir beslenme ile komplikasyonsuz bir hayat sürdürme şansları vardır. Bu açıdan bir takım oluşması muhtemel hastalıklardan kalp damar hastalığında, böbrek hastalıklarında, kolesterol, yüksek tansiyon, cilt hastalıkları ve şeker hastalıklarının önüne geçilmesi için çavdar ve mısır ekmeği tüketimi sağlık açısından son derece önemli ve faydalıdır. Çünkü çavdar içeriğindeki karbonhidratlar, azotlu maddeler, demir ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Kanı sulandırıcı etkisi sayesinde kandaki şeker miktarını dengelemede, kalp damar hastalıklarında, tansiyon yüksekliğinde oldukça etkilidir. İçeriğinde bulunan demir ve kalsiyum minerali sayesinde kemiklerin gelişiminde önemli bir yeri vardır. Ayrıca bağırsak iltihaplanmalarında tedavi edici özelliği bulunmaktadır. İnsan vücudu için gerekli olan iz minerallerinin yüzde 10'u karşılamaktadır. Bu sayede kansere karşı koruyucu etkisi bulunur" diye konuştu.

Mısır ekmeğinin ise doymamış yağ asitleri ve A vitamini bakımından oldukça zengin olduğunu kaydeden Gürkaş, "Şekere bağlı görme bozukluğunda taşıdığı Beta Karoten sayesinde oldukça yararlı olmakta, doymamış yağ sayesinde kandaki kolesterol düzeyini dengeler. Bu sayede kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca hem böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki toksit maddelerin atılımını gerçekleştirir. Ve kemik erimesine karşı bir kalkan görevi üstlenir. Cilt hastalıkları üzerinde oldukça etkili olan çavdar ve mısır, özelikle Vitiligo sedef, egzama, mantar hastalıklarında başarılı olmuşlardır. Cilt deformasyonun giderilmesi ve cilt üzerinde melanin üretimine büyük katkı sağlamaktadır. Bu sayede cilt kırışıklığının azaltılmasında oldukça yardımcı bir besin kaynağıdır. Bu iki değerli besin kaynağını günlük yaşantı içerisinde tüketme alışkanlığının geliştirilmesi halinde daha sağlıklı bir yaşam kalitesi arttırılmış olur" şeklinde konuştu.

ÇAVDAR VE MISIR YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2011 Cuma 16:24:02
Güncelleme :3 Haziran 2011 Cuma 17:31:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?