4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Sahte hoca operasyonu

Diyarbakır’da, zabıta ekiplerinin düzenlediği operasyon sırasında, çok sayıda sahte hoca yakalandı. Operasyon sırasında seyit olduğunu öne süren bir kişi, mezarlıklarda felç hastası olan vatandaşları para ve canlı tavuk karşılığında elini vücutlarına sürmek yoluyla tedavi ederken yakalandı. Mezarlıklar Müdürü Cüneyt Gültekin, "Denetimler sırasında mezarlıkta yakaladığımız sahte hoca, felç hastası kadınların boyun ve kalça kısımlarını elleyerek şifa verdiğini öne sürdü" dedi.

Diyarbakır’da, mezarlıklarda yanlış Yasin-i Şerif ve Kur’an-ı Kerim okuyarak, vatandaşların dini duygularını istismar edip, haksız yere kazanç elde eden sahte hocalara yönelik geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve alt kademe belediyeleri tarafından ortaklaşa yapılan sahte hoca operasyonuna 60 zabıta memuru katıldı.

Mardinkapı, Şehitlik ve Yeniköy mezarlıklarında düzenlenen operasyon sırasında, İmam Hatip Lisesi mezunu zabıta memurları, Yasin okuyan hocaları büyük bir titizlikle dinledikten sonra sahte olup olmadıklarına kanaat getirdi. Operasyon sırasında, yanlış Yasin okuduğu iddia edilen 2 kişi gözaltına alınırken, seyit olduğunu öne süren K.Z. (56) adlı bir kişi, felç hastası vatandaşları para ve canlı tavuk karşılığında eliyle tedavi ettiği iddiasıyla zabıta ekipleri tarafından yakalandı. Eline geçirdiği deri bir kabı, hasta vatandaşların ağrıyan yerlerine sürdüğü iddia edilen Z.K. adlı sahte hoca, zabıtanın, "Cip marka araçla mezarlıktan ayrılıyorsun" sözüne, "Yaşlı olduğum için beni herkes arabasına alıyor" karşılığını verdi. Kadınları, şifa olacağını söyleyerek taciz ettiği iddia edilen sahte hoca, çok sayıda canlı tavuk ile yakalandı.

Zabıta ekiplerinin Şehitlik Mezarlığı’nda yaptığı denetimlerde ise, Yasin-i Şerif okuyan bir sahte hocanın dualarını dinleyen bazı zabıta memurlarının ’Amin’ demesi dikkat çekti. Diyarbakır mezarlıklarında Yasin-i Şerif ve Kur’an-ı Kerim okuyan kişileri, İl Müftülüğü ile birlikte açacakları sınav ile belirleyeceklerini ifade eden Mezarlıklar Müdürü Cüneyt Gültekin, "Denetimler sırasında K.Z. adlı bir kişinin, dini süistimal ederek felç hastası olan kadınların boyun ve kalçalarını elleyip, onlara masaj uygulayarak, para ve tavuk gibi rüşvetler aldığını belirledik. Bu kişi hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır" dedi.
Halkı kandıran kişilere göz yumulmayacağını belirten Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Reşat Bakan, "Son günlerde, okumayı bilmeyen kişilerin, halkın dini duyguları ile oynayarak ve mezarlıklarda halkı kandırarak haksız para kazandıkları yönünde vatandaşlardan şikayetler aldık. Büyükşehir ve alt kademe belediyeleri ile birlikte sahte hocalara yönelik yaptığımız operasyonlarda, 2 sahte hocayı okumasını bilmediği için gözaltına aldık. Bu yönlü uygulamalarımız devam edecektir. Halkımızı kandırmaya çalışan kişilere göz yumulmayacaktır. Yakaladığımız kişilere 123 YTL para cezası verilecek. Mezarlıklarda Yasin okuyarak geçimini sağlamaya çalışan insanların Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerekiyor. Burada Arapça bilen zabıta memurlarımız, kişilerin Arapça bilip bilmediğini tespit ediyor" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, İl Müftülüğü ile birlikte mezarlıklarda Yasin okuyan hocaları sınava tabi tutacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2005 Perşembe 23:52:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?