7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Sanal soygunun faturası bankaya

İSTANBUL'da 2006 yılında düzenlenen bir operasyonda çökertilen ve ‘Kod Adı Kılıçbalığı’ filminden esinlenen Türkiye'nin en organize hacker çetesinin, banka hesabından 520 bin TL boşalttığı Diyarbakırlı işadamı Mehmet Beşir Yılmaz, kaybettiği parasını, ‘sanal soygunda’ kusurlu bulunan bankadan faiziyle birlikte tahsil edecek. Yılmaz, yasal faizleriyle birlikte 1 milyon TL alacak.

Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın, yakalamak için özel birim kurduğu hackerler, Diyarbakır'da mermer işiyle uğraşan işadamı Mehmet Beşir Yılmaz'a ait Beden Mermer San. Tic. A.Ş.'nin bilgisayarlarına, ürün alma bahanesiyle mail yoluyla virüs gönderdi. Şirketin hesaplarından yüklü miktarda para, sahte kimlikle açılan hesaplara aktarıldı. Hesaplardaki para transferleri banka yetkililerinin dikkatini çekti ve şirket yetkilileriyle görüşmek için telefon açtı. Ancak hackerler, şirket telefonlarını kendi telefonlarına yönlendirdi. Açılan telefonlara şirket yetkilisi gibi yanıt veren hackerler böylelikle şüpheleri de yok etti.

MAHKEME, SANAL SOYGUNDA BANKAYI KUSURLU BULDU

Hacker'ların ‘sanal soygun’un ardından şirket hesaplarından yüklü miktarda para çalınmasıyla zor durumda kalan Mehmet Beşir Yılmaz, hukuk mücadelesi başlattı. Yılmaz'ın avukatı Sedat Yurttaş, Diyarbakır Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tazminat davası açtı. Yurttaş, müvekkillinin kaybettiği 520 bin TL'nin bankanın sorumluluğunda olduğunu ve bankanın genel olarak mudilerine karşı sorumluluklarını da basiretli bir şekilde yerine getirmediği savundu. Bankanın kendi sorumluluğu altında bulunan parayı güvenli olarak saklama yükümlülüğü bulunduğunu belirten, Yurttaş, bankanın çalınan 520 bin TL'yi yasal ticari faiziyle birlikte ödemesini talep etti. Bankanın avukatları ise şirket bilgisayarlarında güvenlik programları bulunmayan Mehmet Beşir Yılmaz'ı sorumlu tuttu.

Tarafların savunmalarını Asliye Hukuk Mahkemesi, mağdur Yılmaz'ın banka hesabından çalınan 520 bin 621 TL'nin, olay tarihinden itibaren işleyecek ticari faizle birlikte, bankadan tahsiline karar verdi. Mahkemenin kararıyla birlikte söz konusu banka, iş adamı Yılmaz'a 1 milyon TL’nin üstünde ödeme yapacak.

BİLGİSAYARLARINDA 10 BİN KİŞE AİT BANKA BİLGİLERİ ÇIKMIŞTI

2006 yılında özel bir bankada buluna döviz ve Türk Lirası hesaplarından, tanımadığı hesaplara yüksek miktarda havaleler çıkarıldığını fark eden Mehmet Beşir Yılmaz, polise başvurdu ve banka yetkilileri ile temasa geçerek hesaplarını bloke ettirdi. Yılmaz'ın şikayetiyle birlikte, ‘Kod adı kılıçbalığı’ filminden esinlenen ve Türkiye'nin en organize sanal hacker çetesi açığa çıkarılmış oldu. Operasyonda, Osman Öztürk'ün organize ettiği bir şebekeye ulaşıldı.

Operasyon sonucunda elde edilen bilgilere göre, Osman Öztürk, internet ortamından hesaplara girecek olan hacker’lar Fizik mühendisi Samet B. ile internette ‘kılıçbalığı’ rumuzunu kullanan Koray K. İle tanıştı. Osman Öztürk, sahtecilikten sabıkalı Celal Tapu'yla da temasa geçerek, elemanlarına sahte kimlik hazırlamasını ve bu kimlik bilgileri üzerinden bazı bankalarda hesap açtırmalarını istediği ortaya çıktı. İstanbul polisinin düzenlediği operasyonda, Osman Öztürk’ün sevgilisi Süheyla U.’nun da arasında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan hacker'ların bilgisayarlarında 10 bin kişiye ait banka bilgileri çıktı. Haklarında, ‘örgüt kurmak, üyesi olmak, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet, sahte kredi kartı almak’ suçlamalarıyla 15 yıldan 213 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bakırköy 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 1.5 yıl tutuklu yargılanan sanıklar daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2009 Cuma 11:35:56
Güncelleme :27 Kasım 2009 Cuma 11:44:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?