5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

'Sayın Öcalan' Nevruz'daydı

Ahmet Türk: Sayın Öcalan sıradan bir tutuklu değildir

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, artık Kürt meselesinin Ortadoğu'nun ve bütün dünyanın meselesi olduğunu savundu.

Türk, Nevruz Tertip Komitesince Diyarbakır-Elazığ karayolunun 10. kilometresindeki fuar alanında düzenlenen Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmada, 2007 yılı Nevruz'unu kutlarken bazı siyasilerin bunu kendi hesaplarına kullanmak istediklerini öne sürdü.

Bazılarının Cumhurbaşkanlığı seçimi için gergin ortam yaratmaya çalıştığını, bazılarının da DTP üzerinde baskı politikası geliştirmek istediğini savunan Türk, ”Bu durumu protesto ediyorum. Bu ülkede barışın kalıcı olması için büyük çabalar sarf ettik. Demokrasi güçleri ve aydınlarla buluştuk. Bizim için çok önemli olan bir ateşkesin ilan edilmesi için önemli rol oynadık. Ama maalesef bu fırsat değerlendirilmek istenmiyor” dedi.

Mart ayı itibariyle 254 yöneticilerinin gözaltına alındığını, 72'sinin de tutuklandığını ifade eden Türk, şunları söyledi:

“Birileri bu ülkenin dokularıyla oynayarak şoven ve milliyetçi anlayışı geliştirerek, iktidarlarını kalıcı hale getirmek istiyor. Ama bu halk buna izin vermeyecektir. Bu ülkede, kardeşlik, barış ve özgürlük içinde sorunların çözümünden yanayız. Tavrımız budur. Sorunlar ancak, uzlaşı ve diyalogla çözülebilir. Bugün özellikle ABD'nin Irak'a müdahalesiyle yeni bir durum ortaya çıktı. Taşlar yerinden oynadı. Oradaki Kürt kardeşlerimiz bir statüye kavuştu. Artık Kürt meselesi Ortadoğu'nun ve bütün dünyanın meselesidir.”

“SIRADAN BİR TUTUKLU DEĞİLDİR”

Türk, Irak'taki Kürt kardeşlerinin mutlu olmasını istediklerini ifade ederek, “Onların özgürlüğüne müdahale edildiğinde inciniriz, bunu hoş karşılamayız” dedi.

Türkiye'nin orada rol almak istiyorsa Kürt ve Türkmen kardeşlerimiz arasında bir diyalog oluşturup barışçı bir çözüm ortaya koyması gerektiğini ifade eden Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürt ve Türkmenleri kazanacak bir siyaset oluştursun. Bazı kesimler gerginlik yaratmak istiyor.

Öcalan'ın raporu ortada. Sayın Öcalan sıradan bir tutuklu değildir. Tarafsız bir heyet oluşturup gönderilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde şüphe ve gerginlikleri ortadan kaldıramazsınız. Parlamentoyu hedefleyen bir çalışma ve çaba içindeyiz. Irak'taki kardeşlerimize sahip çıkmamız farklı bir şeydir.” 

Leyla Zana: Talabani Barzani ve Öcalan Kürtlerin yoldaşıdır

Eski DEP Milletvekili Leyla Zana, uzun süre devam eden sessizliğini bozdu. Zana, Kürtlerin 3 yoldaşı olduğunu bunların ise Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kuzey Irak Bölgesel Hükümet Başkanı Mesut Barzani ve Abdullah Öcalan olduğunu söyledi.

Diyarbakır Fuar Alanı'nda kutlanan Nevruz töreninde Kürtçe ve Türkçe konuşan Zana, Kürtçe yaptığı konuşmada, "Kürtlerin 3 yoldaşı vardır. Bu üçü de çok değerledir. Kürtlerin yüreğinde önemli bir yere sahiptir" dedi. Zana, "Bircinsi Celal amca (Celal Talabani), Irak Devlet Başkanı, bir Kürt lideri ve kardeşliğe inanıyor, hepimizi de kabul ediyor. İkincisi Mesut amcadır. Kürdistan Bölge Başkanı, yani o da bizi kabul ediyor. Üçüncüsü hepimizin dile getirdiği gibi siz ona reber, başkan diyorsunuz. Hepimizin yüreğinde Kürt halkının iradesi olarak anlatıldığı başkan Öcalan'dır. Üçü de yüzümüzün akıdır, kulağı, yüreği ve beynidir. Yüreğimizde yer edinmişlerdir" diye konuştu.

SİZİ İNANÇSIZ GÜÇSÜZ GÖRDÜM

Nevruz'un özgürlüğün tanımı olduğunu söyleyen Zana, "Hiçbir halk dilsiz, tarihsiz ve kültürsüz millet olmamıştır. Varlığınıza sahip çıkın, özgürlüğünüze sahip çıkın" dedi. "2.5 yıldır sizin içinizde dolaşıyorum" diyen Zana, "Sizi inançsız, güçsüz gördüm. Gün be gün inancınızı güçlü tutun. Özgürlük, barış, eşitlik ve büyük umutlarınızı kaybetmeyin. Büyük umutlarımıza mutlaka kavuşacağız, bu konuda inancınızı yitirmemenizi istiyorum” dedi. Zana, Kürtçe yaptığı konuşmasının sonunda ise Türkçe hitap ederek şunları söyledi:

KÜRTLER KORKULU RÜYA DEĞİLDİR

“Türkçe konuşacağım şimdi de, biliyorum, siz de biliyorsunuz ki benim Türkçem çok kıttır. Ama Türk yetkililerine bir mesajım var, bundan dolayı Türkçe konuşacağım. Nevruz coşkudur kardeşliktir kim bayram olarak görmek istemiyorsa, onun bayramı değildir. Nevruz, kendine bayram olarak gören herkese kutlu olsun. Bu ülkenin geleceğini düşünen her insan bilmelidir ki Kürtler, halkların kardeşliğini istiyor. Yani Kürtler, korkulu bir rüya değildir. Kürt halkı, Çanakkale ve Kıbrıs’ta bunu ispatlamışlardır. Hiçbir zaman sırtını Türklere dönmemiştir ama her zaman sırtından vurulmuşlardır. Önemli ve dürüst bir halktır. Kimseyi incitmeye asla izin vermeyiz.

KÜRTLERİN YÜZDE 90'I BİRLİKTEN YANA

Ve istediği, sizden küçük bir parça olarak diliyorum onun için barışı söylüyorum ve Türkiye’deki akademisyenlere, aydınlara, hükümet yetkililerine sesleniyorum. Bir anket yapsınlar ve Kürtlere şöyle sorsunlar: Sizler tek başınıza yaşamak istiyor musunuz, yoksa eşit koşullarda, birlikte özgür mü olmak istiyorsunuz? Bunu araştırsınlar. Hiç kimse halkın üstünde değildir. Bu iradeye inanmak lazım. Hiç kimse korkuların esiri olmaz. İnanıyorum ki halkın yüzde 90’ı birlikte yaşamaktan yana olduğunu açıklayacaktır. Bölünme sanal bir bölünmedir."

BAYDEMİR KONUŞMASINI TAMAMLAYAMADI

Leyla Zana'dan sonra konuşmasını yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir platforma çıktı. Halkı Kürtçe selamlayan Baydemir, Nevruz'un halklar tarihindeki önemine değindiği sırada olayların çıkması üzerine konuşmasını tamamlayamadan platformdan indi.

Abdullah Öcalan posterleri taşıyan kişileri göstericileri göz altına almak isteyen güvenlik güçleriyle yaşanan arbedede, 7 kişi gözaltına alındı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı ve Genel Başkan Yardımcsı Avukat Selahattin Demirtaş ve DTP İl Başkan Yardımcısı Musa Farisoğlu, güvenlik şube amiriyle görüşerek, karşılık provokasyona zemin hazırlamamak için çaba sarf etmelirini istedi. Şube Amiri de Öcalan'ın posterlerine DTP'li görevlilerin müdahale etmediğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Kısa süreli yaşanan gerginlik tarafların görüşmeleri sonrasında sona erdi.

ÖCALAN'IN MESAJI OKUNDU

Sabah saat 11'de Ahmet Türk, Leyla Zana, DTP il Başkan Yardımcısı Farisoğlu, sembolik olarak Fuar alanı ortasında Nevruz ateşini yaktı. Ateşin yakılması sonrasında Asrın Hukuk Bürosu imzalı bir bildiri okundu. Öcalan'ın Nevruz mesajı olduğu ileri sürülen mesajda, şöyle denildi:

"Benim zehirlenmem konusuna ilişkin herhangi bir bilgim yoktur. Ben Özel bir rehineyim, yaşayıp yaşamamam benim için çok önemli değildir, sizler için yaşıyorum. Sevgili halkım siz bunu böyle bilin. Kaldığım oda konusunda veya eşyalarıma ilişkin herhangi bir kimyasal bir etkenin olup olmadığı konusunda da bilgi sahibi değilim. Bağımsız, bir heyet gönderebilirler.

KAPKAÇCILAR DA İŞ BAŞINDAYDI

Sahnenin karşısında bulunan binanın çatısına çıkan ve yaşları 8-15 arası değişen yüzü maskeli 20 ye yakın kişi, 10 metrekarelik Öcalan ve arkadaşlarının içinde bulunduğu büyük bir poster açtılar. Grubu görüntülemeye çalışan ve polis olduğundan şüphelenilen vatandaşa gençler saldırarak, linç etmeye çalıştı. Büyükşehir Belediyesi'ne ait sağlık görevlileri saldırıya uğrayan vatandaşı ambulansa alarak kurtarmaya çalışırken, öfkeli kalabalık ambulansa saldırarak camlarını kırdı. Linçten kurtulan vatandaş ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kalabalığı fırsat bilen 10'a yakın kapkaççı DTP'li görevliler tarafından yakalanıp, polise teslim edildi. Sabah saatlerinde katılımın önceki yıllara oranla az olduğu kutlamalara, öğlen saatlerinde ilginin giderek arttığı gözlendi.


DİYARBAKIR'DA POLİSE TAŞ

Diyarbakır'da Nevruz Tertip Komitesince Diyarbakır-Elazığ kara yolunun 10. kilometresindeki fuar alanında düzenlenen nevruz kutlaması saat 10.00'da başladı. Etkinliğin yapılacağı bölgede yoğun güvenlik önlemi alınırken, alana gelen vatandaşlar üst aramasından geçirildi.

Kutlama sırasında kurulan platformun arkasında bulunan bir grup, terör örgütü ve elebaşı lehinde slogan atmaya başladı. Gruptan 7 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan 7 kişiyi alanın yanındaki Anadolu Otelcilik ve Turizm Lisesinin bahçesine götüren polis ekibi, alandaki kişiler tarafından taşlandı.

UYARI ATEŞİ

Bunun üzerine okula giren polis havaya uyarı ateş açtı. DTP İl Başkan Yardımcısı Musa Farisoğulları'nın parti otobüsünün üzerinden yaptığı konuşma sonrası taşlama son buldu. Grubun zaman zaman yasa dışı slogan atması üzerine tertip komitesi, slogan atılmaması yönünde uyarılar yapıyor.

BIANCA JAGGER

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasına Rolling Stones grubunun ünlü şarkıcısı Mick Jagger'in eski eşi Bianca Jagger de katıldı. Bianca Jagger, kutlamaları görüntüledi.

Diyarbakır'da Nevruz'a 32 gözaltı

Diyarbakır'da Nevruz kutlaması sonrasında Fuar Alanı'ndan şehir merkezine yürüyen grup ile polis arasında taşlı sopalı gerginlik yaşandı. Diyarbakır Valiliği, kutlamalar sırasında 32 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.


Diyarbakır'da Nevruz'un sona ermesinin ardından katılımcılar dağılırken, Öcalan’ın posterini açanları gözaltına almaya çalışan polislerle Nevruz katılımcıları arasında taşlı sopalı çatışma çıktı. Müdahale sırasında polis gaz bombası kullandı.

Ergani yolu üzerinde bulunan Fuar Alanı'nda kutlanan Diyarbakır 2007 Nevruz'unun sona ermesinin ardından kalabalık kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Polis, Nevruz alanında Öcalan posterini açanları takip ederek gözaltına almaya çalıştı. Göstericilerin direnmesi üzerine sözlü tartışma, taşlı-sopalı kavgaya döndü.

Ayrıca, Özel Harekat timlerinin PKK bayrağı taşıdığı gerekçesiyle bir kişiyi gözaltına alması üzerine bir grup taşlarla karşılık verdi. Bunun üzerine polis gaz bombası kullanarak müdahalede bulundu.

Alanı terk eden araçlar da poster ve bayrak araması gerekçesiyle durdurularak aranıyor.

Diyarbakır Valiliği'nden edinilen bilgiye göre, kutlamalar sırasında 32 kişi gözaltına alındı, ancak DTP'liler bu sayının 100'ü bulduğunu belirtti.






hürriyet/aa/anka
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 16:51:17
Güncelleme :21 Mart 2007 Çarşamba 18:36:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
vedat reis IP: 88.230.70.xxx Tarih : 21.03.2007 20:18:55
sayın DTP'liler sizin atanız eğer barzani veya talabaniyse veya ermeni abdullah öcalansa gidin kardeşim bu güzelim ülkeden bu ülkenin siz ihtiyacı yok.siz bu ülkeye layık vatandaşlar değilsiniz BU VATANIN HER BİR KARICI ATALARIMIZIN DEDELERİMİZİN KANLARIYLA YOĞRULMUŞTUR SİZE VERİLECEK TOPRAĞIMIZ YOK

fatih ayhan IP: 88.242.1.xxx Tarih : 22.03.2007 17:12:14
bu kadar basiretsiz bir devlet olursa bu teröristlerde böyle devlete ve millete meyden okur acaba hangi ülkede teröristler şov yapabilir merak ediyorum artık ya onlar ya biz

Diyarbakırlı Azad IP: 88.230.66.xxx Tarih : 22.03.2007 13:50:48
Vatanı satmak bu dtp liler için bu kadar kolay işte. Bi de kalkmış Çanakkaleyi ağızlarına buluyorlar. Atalarımız birlikte savaş verdi Çanakkalede doğrudur ama o Atalarımız bugün olsa hepinizin suratına tükürürdü.