7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Sel can almaya devam ediyor

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde etkili olan sel felaketi sebebi ile 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 

Edinilen bilgiye göre Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde dün gece saatlerde etkili olan sağanak yağış, Habur deresinin taşmasına neden oldu. 

Meydana gelen taşkın ve sel baskınında Silopi ilçe merkezi ile Ortaköy köyünde çok sayıda ev ve işyeri sular altında kaldı. 

Polis bölgede yaşayan Furkan (4) ve Nupelda Kaden (3) isimli kardeşler ile Suphiye Aydın isimli bir bayanın hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Öte yandan ilçe merkezinde eğitim ve öğretime ara verilirken, bölgeye dün akşam saatlerinden bu yana elektrik verilemiyor. Şehir merkezinde sel suları ile birlikte gelen çamurun temizlenmesi için belediye tarafından çalışma başlatılırken, trafiğin aksaması sebebi ile Habur Sınır Kapısı yolunda uzun kuyruklar oluştu. 

İlçede hasar tespit çalışmalarının devam ettiği açıklandı.  

DİYARBAKIR'DA MAHSUR KALAN 54 KİŞİ BOTLARLA KURTARILDI 

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde meydana gelen sel felaketi başlatılan kurtarma çalışmalarında 54 kişinin kurtarıldığı öğrenildi. 

Bu arada aşırı yağışlar sebebiyle Diyarbakır-Mardin Karayolu tamamen trafiğe kapandı. Çok sayıda kayıp vatandaşın olduğu ilçe merkezinde bulunan dere yatağındaki çok sayıda evin sele kapıldığı bildirildi. 

Bismil ve Çınar ilçelerinde akşam saatlerinde etkili olan yağmur sonrası sel felaketi yaşandı. İlçedeki bazı mahalleler ve dere yatağındaki evler sel suları altında kaldı. Selden kurtulmak amacıyla evlerinin damına çıkan onlarca vatandaş jandarma ve sivil savunma ekipleri tarafından kurtarıldı. Sel sebebiyle Diyarbakır-Mardin karayolu tamamen trafiğe kapatıldı. Selin vurduğu yolda meydana gelen heyelan sonucu yol kullanılamaz hale gelirken, çok sayıda araç yolda mahsur kaldı. Ayrıca sivil savunma ekipleri tarafından Mardin-Diyarbakır karayolunu yıkarak suyun tahliyesini sağladı. 

Çınar İlçesi'nde Cumhuriyet Mahallesi başta olmak üzere birçok mahalle ve bazı köylerde yaşanan sel felaketi yüzünden ciddi zararlar meydana geldiği bildirildi. Çınar Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Yatılı ilköğretim okulu öğrencilerinin tümünün hemen kurtarılıp öğretmenevine ve Çınar Lisesi'ne sevk edildiğini belirtti. 

Bismil'in Dicle, Bozkurt ve Şentepe mahallelerinde yağan aşırı yağmur sebebiyle oluşan sel felaketi sonrası zarar tespit çalışmalarına yarın sabahtan itibaren başlanacağı belirtildi. 

Bu arada Çınar'a giden Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay İsmet Eroğlu, çalışmaları yönetti.

Diyarbakır Valisi Efkan Ala, saat 22.45 sıralarında toplantı salonunda basın açıklamasında bulundu. 

Vali Ala, iki ilçede hafif şekilde sel meydana geldiğini ifade ederek, "Çınar'da daha önemli tedbir almamız gereken bir durum sözkonusu. 18'i cocuk toplam 54 vatandaşımız tahliye olmuştur. Tahliyeler askeri helikopterle yapılıyor. Ayrıca yerden kurtarma botlarıyla kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Yol açılmıştır. Yollarda tahribat vardır. Herhangi bir can kaybı olmadan kurtarma sağlanmıştır. Bütün güvenlik güçlerimiz bütün devletin görevlileri işbirliği içerisinde olabilecek her türlü ihtimali değerlendirerek, gerekli tedbirleri almıştır. Çalışmalar sürüyor. Şuna kadar çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olmadığımızı gösteriyor. Selin etkili olduğu kırsal kesimde hangi sorunlarla karşılaştığımız yarın sabah daha net göreceğiz. Herhangi bir sorun görünmüyor. Sürekli çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki 24 saat içerisinde yağışların devam edeceği bilgisinin altını çiziyoruz. Bütün ilçelerde kriz merkezleri oluşturulmuştur. Vatandaşlarımızın daha yüksek yerlere çıkması konusunda uyarılar yapılmaktadır. Toplam tahliye edilen 54 kişidir. Çok az sayıda kişi var. Yarım saat içerisinde onları da bitireceğiz. Okullarımızı açıp, vatandaşlarımızın bir kısmını okullara götürdük" dedi. 

BATMAN'DA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Batman'da, sağanak yağış sonrası meydana gelen sel sonucu bir çok mahalle sular altında kalırken, Hasankeyf, Beşiri ve Diyarbakır yolları trafiğe kapandı. 

Batman'da akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sele sebep oldu. Batman merkezde bir çok mahalle sular altında kaldı, bir çok evi ve işyerini su bastı. Özellikle varoş semtlerde etkili olan sel sebebiyle bazı vatandaşlar evlerini terk etmek zorunda kaldı. Batman'ın selden zarar gören mahallelerini dolaşan Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, ilk kez böylesi bir afetle karşılaştıklarını ve tüm ekiplerini seferber ettiklerini söyledi. Petrolkent, Petrol Mahallesi, Yavuz Selim, Seyitler Mahallesi, 19 Mayıs ve Çay mahallelerinde evlerin su altında kaldığını belirten başkan Kalkan, can kaybının olmadığını, ancak hayvan teleflerinin yaşandığını söyledi. 

Sel sebebiyle Vali Yardımcısı Sedat Sırrı Arısoy başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Vali Yardımcısı Arısoy, kent genelindeki durumu almaya çalıştıklarını belirterek, Karşıyaka Mahallesi'nde bir evin yıkıldığını ve bir aracın İluh Deresi'ne düştüğünü açıkladı. Batman merkezin yanı sıra ilçe ve bazı köylerde de sel olayının yaşandığını belirten Vali Yardımcısı Arısoy, Batman merkeze bağlı Binatlı, Zorköy, Yeniköy ve Soğuksu köylerine ulaşılamadığını açıkladı. 

Sel sebebiyle Beşiri, Hasankeyf ve Diyarbakır yolları da zarar gördü. Vatandaşlar, sel nedeniyle belediyeyi suçlarken, belediye tüm ekipleriyle kentte çalışma başlattı. 

GÜNCELLEME:

Diyarbakır'ın Çınar ve Bismil ilçelerinde meydana gelen sağanak yağışta ölenlerin sayısı 8'e yükseldi.

Diyarbakır Vali Yardımcısı ve Kriz Masası Başkanı Serdar Polat, dün akşam meydana gelen sağanak yağış nedeniyle Bismil ve Çınar ilçesinde 5 kişinin öldüğünü hatırlatarak, "Çınar'ın Meydan köyünde sulara kapılan 3 kişinin cesedi Meydanlı köyü yakınlarında bulundu. Böylece ölenlerin sayısı 8'e yükseldi. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2006 Çarşamba 09:34:11
Güncelleme :1 Kasım 2006 Çarşamba 10:24:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?