7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Sel uyarısı öğrencileri kurtardı

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde dere yatağına yapılan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun (YİBO) prefabrik yatakhanelerinde kalan yaklaşık 300 öğrenci, geceyarısı çevre köylülerin telefonla yaptığı sel uyarısı sayesinde yatakhaneleri terkederek kurtuldu. 

Yatakhaneler boşaltıldıktan 10 dakika sonra tavana kadar çamurla doldu, bazı bölümlerde duvarlar yıkıldı. Güneydoğu'daki sel faciasının boyutları sular çekildikçe ortaya çıkıyor. Su seviyesinin 4 metreye kadar çıkarak evleri yıktığı, 14'ü minibüste olmak üzere 16 can aldığı Bismil'in Meydanlı Köyü'nde askerler tarafından çadırköy kuruldu.


Dere yatağına yapılan Çınar Yatılı İlköğretim Bölge Okulu çamurlu sel felaketi yüzünden kullanılamaz hale geldi. Sel sularının bazı duvarlarını yıktığı YİBO'da en fazla zararı ise okulun dışında yapılan ve 300 öğrencinin kaldığı prefabrik yatakhane bölümleri gördü.

10 DAKİKADA BOŞALTILDI

Bölgede onlarca can alan sel felaketinin Çınar İlçesi'nde korkunç bir facia yaratmasını çevre köylülerin uyarı telefonlarının önlediği anlaşıldı. Çınar yakınlarındaki köylerde yaşayanlar, geceyarısı dereleri taşıran sel sularının hızla ilçeye doğru geldiğini telefonla ilçedeki ve YİBO'daki yetkililere bildirdi. Bunun üzerine dere yatağına yapılan YİBO yatakhanesinde kalan yaklaşık 300 öğrenci, defter kitaplarını bile alamadan 10 dakika içinde prefabrik binaları terketti.

Öğrencilerin daha yüksek olan güvenli bölgelere çıkmasından bir kaç dakika sonra azgın sel suları yatakhanelere ulaştı. Yatakhanelerden birinin duvarları yıkılırken, yataklar ve ranzalar sel sularında sürüklendi. Diğer yatakhaneler de selin sürüklediği balçıkla doldu. Sel sularının kökünden koparıp sürüklediği ağaçların dalları da yatakhanelerin pencelerini tamamen kapattı.

Uyarı telefonu sayesinde yatakhaneleri boşaltan öğrenciler mutlak ölümden döndüklerini söyledi.

MEYDANLI'DA ÇADIRKÖY KURULDU

Sel felaketinde 16'ü minibüste olmak üzere 16 kişinin yaşamını yitirdiği Bismil İlçesi Meydanlı Köyü'ndeki dehşetin boyutları da ortaya çıktı. 300 nüfuslu Meydanlı Köyü'nde Mehmetçikler ve Kızılay ekipleri evleri yıkılan köylülerin barınabilmesi için köy dışında çadırlar kurdu. Mehmetçiklerin kurduğu her biri 25'er kişilik 15 çadırda evsiz kalan vatandaşlar kalacak. Kızılay ekipleri ve Mehmetçikler ayrıca hergün köylülere sıcak aş dağıtıyor.

SEL SULARI 5 METREYE KADAR ÇIKMIŞ

Meydanlı Köyü'nde, dere yatağından taşmasıyla bir çok evin sulara gömüldüğü, duvarlardaki izlerden sel sularının seviyesinin 5 metreye kadar çıktığı anlaşıldı. Suyla dolan bir çok evin duvarları yıkılırken eşyaları da sele kapıldı.
Meydanlı köylüleri, “Betonarme evler selden etkilenmedi, ama diğer evler büyük zarar gördü, bir çoğu yerle bir oldu” dedi.

DHA / Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 16:53:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Fatih YILDAN IP: 88.229.202.xxx Tarih : 8.11.2006 23:44:14
Evt Malesef Görüntülerde Gordgumuz gibi perisan halde millet 80 ev ve ev icindeki butun esyalar esyalarla beraber giden cok insan oldu bunlar bizi gercekten özüyor ölenlerin ailelerine bas sagligi ve su an hayat mücadelersi veren dostlarimizada ALLAH'tan Acil Sifalr Dileriz...!!! SAYGILAR