4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Sesler ve renklerin barış festivali

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Diyarbakır Kültür Sanat Festivali, farklı kültürleri temsil eden halk dansları gösterisiyle start aldı.

"Sesler ve Renkler Barışa" sloganıyla bu yıl 5.’si düzenlenen Diyarbakır Kültür Sanat Festivali, halk dansları gösterileriyle başladı. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Diyarbakırlı folklor araştırmacısı Selim Çevik adına düzenlenen halk dansları etkinlikleri, folklor ekiplerinin Çevik’in Yeniköy Mezarlığı’ndaki mezarını ziyaret etmesiyle başladı. Mezarlık ziyaretinin ardından Ziya Gökalp Salonu’ndaki etkinlikler start aldı.

Çok sayıda izleyicinin bulunduğu etkinliklerin açış konuşmasını Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yaptı. Folklor araştırmacısı Selim Çevik anısına yapılan gösteriye, Diyarbakır Mizanser Seyirlik Oyunları, Hakkari Halk Dansları Topluluğu, Khosaba Suriye Süryani Halk Dansları, Mardin Halk Dansları, Koma Raperin Kadın Ekibi, Mezopotamya ve Dicle Fırat Kültür Merkezleri Halk Dansları ekipleri birbirinden güzel gösteri sundu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve çok sayıda vatandaşın izlediği gösterilerde, folklor araştırmacısı Selim Çevik’in eşi Hatice Çevik ve yakınları gözyaşlarına hakim olamadı.

Selim Çevik’in üniversite yıllarında kendisine de folklor eğitmenliği yaptığını ve Çevik’in kendisinin aynı zamanda hocası, yoldaşı ve arkadaşı olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, "Anadolu, Mezopotamya coğrafyasında yaşayan tüm halkların ve kültürlerin dilleri aynı ağacın dalları, yaprakları, gülleri gibi bir birine bağlıdır folklorumuz. Mezopotamya’daki eşsiz ekmeğin mayasıdır" dedi.

Çevik anısına yapılan konuşmalar ve şiirlerin ardından kendilerini "Selim Çevik’in yol arkadaşları" olarak tanıtan folklor ekibi, Diyarbakır’ın mizansen ve seyirlik oyunlarını sergiledi.

Daha sonra sırasıyla Dicle-Fırat Kültür Sanat Merkezi Halk Oyunları ekibi, Suriye Halk Dansları ekibi, Khosaba, Avaşin Kültür Merkezi Hakkari Halk Dansları Topluluğu, Akdeniz Kültür Sanat Merkezi Mardin Halk Dansları Koma Raperin Kadın ekibi, Halk Oyunları Yaygınlaştırma Araştırma Tanıtım Gençlik ve Spor Klubü Artvin-İzmir-Silivri Halk Dansları ekipleri ve son olarak Mezopotamya Kültür Merkezi Halk Dansları Karma Gösterisi Koma Serhildan ismiyle sahne alarak, izleyicilere görsel şölen sundu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2005 Cumartesi 20:58:19
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 21:02:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?