5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Sesli anlatımlı film gösterimi

Diyarbakır'da ilk defa kutlanan 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü dolayısıyla görme engellilere yönelik film gösterimi düzenlendi.


Burhan Karadeniz Cep Sineması'nda düzenlenen sesli anlatımlı film gösterimine, Ali İhsan Arslan Görme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri ve öğretmenleri katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Sesli Betimlemeler Koordinatörü Kenan Önalan, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana engellilerin ikinci, üçüncü sınıf insan muamelesi gördüğünü belirterek, "Erişmek, engelsiz erişmek istiyoruz. Biz aslında engelsizlerin engellediği insanlarız" dedi.


Ya ev ya eğitim mahkumiyeti yaşadıklarını ifade eden Önalan, "Düşünebiliyor musunuz bin 500 civarında üniversite mezunu ve okuyan var. Oysa 500 bin görmeyen var Türkiye'de, ne kadar ayıp" diye konuştu.


Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, insani paylaşımda sınırları kaldırma gayretinde olduklarını söyleyerek, "Çabalarımız dezavantajlı vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmaktır. Kentte inşa ettiğimiz her mekanda görme ve ortopedik engellilerin durumunu dikkate alıyoruz. Önce Anakent Belediyesi'nin binasını bu şekilde düzenledik. Hemen akabinde Dağkapı Meydanı, Gazi Caddesi, Ayşenur Zarakolu Parkormanı gibi yaşamsal mekanların fonksiyonlarını belirlerken engelli yurttaşların da rahat kullanacağı tarzda düzenledik" dedi.


Konuşmaların ardından çocukların severek izlediği "Kayıp Balık Nemo" filminin gösterimi gerçekleştirildi. Sesli Betimlemeler Koordinatörü Kenan Önalan, filmi salonda bulunanlara aktardı. Gösterim sonunda filmi çok beğendiklerini belirten görme engelli öğrenciler, böyle etkinliklerin devam etmesini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 15:43:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?