4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Sessiz protesto

Diyarbakır’da, ’Kayıplar Haftası’ nedeniyle bazı sivil toplum örgütü üyeleri sessizce yürüyüş yaptı. Diyarbakır Barosu’na bağlı avukatlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mazlum-Der üyelerine mensup yaklaşık 100 kişi, "Kayıplar Haftası" nedeniyle 3 kilometre boyunca sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

Dağkapı Meydanı’nda başlayan ve Koşuyolu Parkı’nda son bulan yürüyüşte, vatandaşlara broşürler dağıtılırken, kimsenin slogan atmaması dikkat çekti. 3 kilometrelik yürüyüşün ardından Koşuyolu İnsan Hakları Anıtı önünde ortak açıklamayı okuyan Herkes İçin Adalet Projesi Üyesi Servet Özen, Türkiye’de 850’ye yakın insanın kaybolduğunu ve akıbetlerinin bilinmediğini öne sürerek, "Türkiye’de 1980 sonrası dönemde, siyasal muhaliflere karşı sistemli olarak uygulanan zorla kaybetme vakaları, 1990 yılından itibaren hızla tırmanmaya, hukukun ve insan haklarının askıya alındığı OHAL rejimi sırasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaşmaya başladı. Öyle ki, yüzlerce insan güpegündüz kentin en işlek caddelerinde kaçırılmış ve bu kişilerden bir daha haber alınamamıştır. Bu trajedinin yaşattığı korku nedeniyle insanlar, bu suça sadece sessiz tanıklık etmişlerdir. Türkiye’de 850’ye yakın insan kayıp ve akıbetleri bilinmiyor. Gerçekler er geç ortaya çıkacaktır" dedi.

Açıklamanın sonunda Naziler tarafından öldürülen Pastor Niemoeller’e atfedilen şiiri okuyan Özen, katılımcılar tarafından alkışlandı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 14:29:28
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 20:10:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?