7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Şeyh Said asıldığı yerde anıldı

ŞEYH SAİD VE ARKADAŞLARI DİYARBAKIR'DA ANILDI

Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra Güneydoğu'da isyan başlatan ve yakalandıktan sonra 47 arkadaşı ile birlikte Diyarbakır Ulu Camii önünde idam edilen Şeyh Said ve arkadaşları, Ulu Camii önünde basın açıklaması yapılarak anıldı.

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 1925 yılında başlatılan ve kısa sürede bölgenin birçok yerine sıçrayan isyanın liderliğini yapan ve isyan bastırılıp yakalandıktan sonra 47 arkadaşı ile birlikte Diyarbakır'ın Dağkapı semtinde bulunan Ulu Camii önünde idam edilen Şeyh Said ve arkadaşları için bir dizi anma etkinliği düzenledi. Dicle Fırat Diyalog Grubu tarafından öğlen namazı sonrası Ulu Camii önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklama nedeniyle Ulu Camii önünde Şeyh Sait ve arkadaşlarının posterleri asılırken bazı yaşlı vatandaşlar hem fotoğrafı öptü hem de yüzünü sürdü. Namaz sonrası kalabalık bir grup ile birlikte Şeyh Said için dua edilirken Dicle Fırat Diyalog Grubu adına basın açıklaması okundu. Açıklamada Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a seslenilerek, 1925 yılında idam edilen Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının yerlerinin açıklanması talep edildi. Şeyh Said ve beraberindekilerin özgürlük yanlısı oldukları için idam edildiği kaydedilen açıklamada, "Önderlerimiz ve dedelerimizin mezarlarının yerini bilmek insani, islami, demokratik hakkımızdır. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanına çağrımız; dedelerimizin mezarlarının yerini bize gösterin" denildi

Basın açıklamasında PKK'nın silah bırakması tartışmalarına da değinilerek, "Son olaylar ile ilgili çözüm önerilerimiz: PKK hemen ateşkes ilan etmeli, hükümet ve devlet yetkilileri silahın bir çözüm olmadığını açık bir dille deklare etmeli, diyalog zemini oluşturulmalı, bölge insanı ve sivil toplum kuruluşları muhatap alınmalı, hükümet hemen Diyarbakır'a bir heyet göndererek bölge insanının fikir ve düşüncelerini dinlemelidir" ifadelerine yer verildi.

Yapılan basın açıklaması sonrası Şeyh Said ve arkadaşları için kalabalık grup ile birlikte dualar edildi ve basın açıklamasından sonra kalabalık grup sessiz bir şekilde dağldı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 14:59:04
Güncelleme :28 Haziran 2010 Pazartesi 16:09:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?