7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Şeyh Sait için mevlide izin yok

DİYARBAKIR'DA ŞEYH SAİD KONFERANSI

Cumhuriyet'in ilk yıllarında Güneydoğu'da isyan başlatan ve yakalandıktan sonra 47 arkadaşı ile birlikte Diyarbakır'da Ulu Camii önünde idam edilen Şeyh Said ve arkadaşları için torunları konferans düzenledi. Akşam Dağkapı Meydanı'nda yapılması planlanan mevlide ise izin verilmediği bildirildi.

Dicle ilçesinde 1925 yılında çıkan isyanın liderliğini yapan ve isyan bastırılıp yakalandıktan sonra 47 arkadaşı ile birlikte Diyarbakır'ın Dağkapı semtinde bulunan Ulu Camii önünde idam edilen Şeyh Said ve arkadaşları için dün aynı cami önünde basın açıklaması yapılırken bugün ise Cegerxwin Kültür Merkezi'nde torunları tarafından bir konferans düzenlendi.

Konferansa Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, BDP İl Başkanı Nejat Yaruk, Şeyh Said'in torunlarından Diyadin Fırat, Bedri Fırat, Samet Bilgin, Felat Özsoy ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferans öncesi bir basın açıklaması yapan Şeyh Said'in torunu Felat Özsoy, dedeleri için düzenleyecekleri mevlide emniyet ve Valilik tarafından izin verilmediğini belirterek, "Bugün Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilişinin 85'nci yıl dönümü. Atalarımızın ruhlarını anmak, yaşanan zulümlerin lanetlenmesi ve bu zulümlerin sonucunda giderek büyüyen ve kanayan yaraya dikkat çekmek ve bu yaranın tedavisi için buradayız. Atalarımızın kemiklerine yaptığınız saygısızlıktan vazgeçin. Mezarlarını aileleri olarak bizlere teslim edin. Onları kendi örf, adet ve inancımıza göre gömmek, mezar taşlarını dikmek ve vasiyetlerini yerine getirmek istiyoruz" dedi.

Mezarların yerinin açıklanmasının ve cenazelerin kendilerine teslim edilmesinin Kürtlerden bir özür anlamı taşıyacağının kaydeden Özsoy, şunları söyledi:

"Mezar yerlerinin gösterilmesi bu sorunların çözümünde bir çıkış noktası olsun. Her sorun çıkış kökeninde çözümlenir anlayışı buna gerektirir. Aksi bir mantıkla 29 Haziran 1999 yılında PKK liderine verilen idam cezası ile 1925-29 Haziranı'na atıfta bulunularak idam cezası vermek ve inkar-imha politikaları ile çözüm mümkün değildir. Her gün yeni gençlerin cenazelerinin geldiği bu kentte çözümün yolunun bu olmadığı anlaşılmalıdır."

Dağkapı Meydanı'nda kurulacak çadırda yapılması planlanan mevlit etkinliğine emniyet ve Valilik tarafından izin verilmediğini ileri süren Özsoy, "Dedelerimize yapmak istediğimiz mevlide emniyet ve Valilik hem basın açıklamasına hem de mevlide izin vermeyeceklerini bize bildirdiler" diye konuştu.

Felat Özsoy'un açıklamalarının ardından BDP İl Başkanı Nejat Yaruk, Diyadin Fırat, Bedri Fırat ve Samet Bilgin Kürtçe konuşmalar yaptılar.

DİYARBAKIR'DA ŞEYH SAİD KONFERANSI
DİYARBAKIR'DA ŞEYH SAİD KONFERANSI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2010 Salı 17:06:03
Güncelleme :29 Haziran 2010 Salı 20:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?