3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Sibel okulunu bekliyor

Ergani ilçesine bağlı Alitaş köyünde köy çocuklarına okuma yazma öğreten 8 yaşındaki Sibel Talay, yetkililerin söz verdiği okulun yapılmasını bekliyor.

Türkiye, Diyarbakırlı 8 yaşındaki Sibel Talay'ı okul olmadığı için bir evin odasında köylü çocuklara ders verirken tanımıştı.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Alitaş Köyü Şengalek mezrasında okul ve öğretmen olmadığı için 22 çocuğa alfabeyi 8 yaşındaki Sibel Talay öğretiyor. Şanlıurfa'da, bir ilköğretim okulunda bir yıl eğitim aldıktan sonra maddi imkansızlık nedeniyle eğitimine devam edemeyen ve köyüne gelmek zorunda kalan Sibel, okul önlüğünü giyerek çocuklara her gün alfabeyi anlatıyor. Köylü çocuklara bir evin tek gözlü odasında ders veren Sibel'in örnek olduğu kadar eğitim dramı medyada geniş yer buldu. Bunun üzerine devlet ve hayırsever iş adamları 17 haneli 185 nüfuslu Şengalek mezrasında okul yapmak için seferber oldu. Bazı iş adamları mezraya giderek okul için yer bile belirledi ancak hayırsever kuruluşlar ve bazı iş adamları köydeki okul sorununa çözüm bulmak için Diyarbakır Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. Buradaki yöneticiler ise onları Ergani İlçe Kaymakamlığı'na yönlendirdi. Onca bürokratik engele takılan hayırsever vatandaşlara kaymakamlık ve ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilileri "Bu köyde okul yapmayın daha önem arz eden köylerimiz var" dedi.

İş adamları bunun üzerine Sibel'i arayarak verdikleri sözden caydıklarını iletti. Hayal kırıklığı yaşayan 8 yaşındaki Sibel Talay, pes etmeyerek her sabah köylü çocukları yanına alarak okul için belirlenen taşlık alanda 22 çocuğa temel dersleri anlatıyor.

Sadece okul ve öğretmen için ağladığını ifade eden Sibel Talay, yetkililerin tutumuna üzüldüğünü söyledi.

Okul ve öğretmene ihtiyaçları olduğunu anlatan Talay, şöyle konuştu: "Bazı iş adamları köye gelip bana 'sana ve arkadaşlarına okul yapacağız' dedi. Biz çok sevindik ancak aradan bir hafta geçtikten sonra ismini bilmediğim bir hayırsever telefonla arayarak kaymakamlık istemediği için okul yapamayacağını söyledi. Ben şimdi yetkililere sesleniyorum okumak bizimde hakkımız değil mi?, neden bizi eğitimden mahrum bırakıyorlar."
8 yaşında öğrenciyken bir anda kendini köyün öğretmeni olarak gören Sibel Talay, "Hava güzel olduğu için dersi dışarıda okulun yapılacağı meydanda işliyoruz. Yağmur yağınca her gün sırayla bir evde ders vereceğim" dedi. Arkadaşları ile birlikte okuyup cahil kalmak istemediğini anlatan Talay, sözlerine şöyle devam etti: "Kimseden para istemiyoruz sadece okul istiyoruz. Cahil kalmak istemiyoruz. Burada okul yok öğretmen yok. Üzüntüden strese giriyorum."

Hiç okul yüzü görmeyen 10 yaşındaki Sefer Öztürk de ilk kez Sibel'in anlattığı alfabeyi öğrendiğini arkadaşları ile birlikte okuma yazma öğrenme çabasını verdiğini söyledi.

ÇOCUKLARIMIZ CAHİL KALMASIN

Sibel'in babası Fesih Talay da bazı iş adamlarının okul yapmak için köye gelip yer keşfi yaptığını okul inşaatı için taşlık alanı temizlediklerini belirterek "Bize verilen vaatlerden sonra okul bekliyorduk ancak ne konteyner ne de okul yapıldı. Hayırsever vatandaşlar köyümüzde okul yapmak istemiş ancak yapılacak okulun bizim mezraya değilde başka yere alındığını duyduk. Biz verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz" dedi. Köyde 60 çocuk olduğunu bunların 25'inin okul çağında olduğunu anlatan Fesih Talay, şöyle konuştu: "Bakanlığa sesleniyorum bu çocuklar neden eğitimden mahrum bırakılıyor. Bizim çocuklarımız bizim gibi cahil olmasın okuyup adam olsunlar."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 13:19:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?